Principalele declarații ale Președintelui Klaus Iohannis

  • Am promulgat azi legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale UE, proiect care a fost adoptat de plenul reunit al parlamentului, printr-un vot responsabil al majorității parlamentare, o majoritate de două treimi. Ratificarea deciziei e foarte importantă, pentru că face posibilă alocarea fondurilor de redresare și reziliență.
  • Suntem la mai bine de un an de la debutul pandemiei, care a însemnat  o criză sanitară fără precedent și economie afectată. Starea dificilă ne-a arătat cât de profunde sunt hibele unui stat lipsit de reforme în domenii esențiale. 
  • Azi ne aflăm în momentul în care știm că prin imunizarea majorității, putem trece de pandemie. De acum, avem obiectivul construirii României post-pandemice. Înseamnă un progres, nu revenirea la starea de dinainte. România post-pandemică este țara în care se investește masiv în infrastructură, se dezvoltă rețeaua de spitale. Este țara cu școli sigure și dotate modern, cu laboratoare esențiale. Investim în școli verzi și dezvoltarea sistemelor de educație timpurie, precum și învățământ dual. Este țara cu administrație digitalizată, cu noi oportunități de afaceri. O țară care protejează mediul, care acordă fonduri semnificative pentru reîmpădurire și combaterea efectelor de schimbare a climei. 
  • Avem nevoie și un plan coerent, și de bani. Le avem pe amândouă sub forma PNRR, prin care vom accesa acești bani necesari. PNRR are două linii majore de acțiune: investiții și reforme, care pe termen lung nu pot funcționa separat. Noi urmărim prosperitatea economică durabilă. 
  • 29 de miliarde de euro sunt disponibile pentru țara noastră, plus ceilalți bani din bugetul multianual al UE. Sumele sunt relevante doar dacă ele se materializează cu adevărat în proiecte de investiții și reforme.
  • Este o șansă uriașă pe care nu avem voie să o irosim. PNRR este un plan ambițios pe care-l susțin. Bucuria finalizării lui e doar una de etapă. Am făcut un prim pas, dar provocarea acum începe – implementarea la timp, care este esențială. Etapa aceasta și finalizarea reformelor sunt cele mai importante. Împreună, accesând acești bani, putem construi proiectul unei generații, care să însemne schimbarea profundă a României. De reușita PNRR depinde cum va arăta viitorul țării noastre.
  • Acutala coaliție a înțeles foarte bine care sunt nevoile de dezvoltare ale României. Implementarea planului oricum se întinde dincolo de mandatul guvernului. Acum este momentul în care partidele să iasă din logica politică și să dea dovadă de responsabilitate. Fac un apel la guvern să continue demersurile, inclusiv cele de comunicare, astfel ca la nivel central să fie clare procedurile și termenele pentru finalizare reformelor.
  • Fac un apel către primari și autorități locale ca imediat după aprobarea planului de către UE să identifice acele planuri care se încadrează în condițiile cerute. Totodată, mediului de afaceri îi revine un rol deosebit de important, mai ales companiilor implicate în proiectele majore – infrastructură de sănătate, de energie, de transport. Efortul conjugat al statului și al mediului privat se va vedea în următoarea perioadă prin absorbția fondurilor din programele operaționale și PNRR. România post-pandeimcă nu e doar un concept abstract, ci o oportunitate istorică de a lăsa în urmă ceva durabil și de a depăși mai bine orice criză din viitor.
  • Vă doresc multă sănătate!

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday