Președintele Klaus Iohannis a vizitat astăzi tabăra pentru refugiații ucraineni, organizată în complexul unui stadion din Siret, județul Suceava. Președintele a anunțat că centrul logistic sub umbrela Comisiei Europene va fi înființat lângă Aeroportul ”Ștefan cel Mare” de lângă municipiu.

Iohannis a declarat că ajutoarele colectate din toată Europa, de la guverne și ONG-uri, vor fi distribuite ucrainenilor rămași în țară și, dacă este nevoie, vor ajunge în Republica Moldova, care primește, de asemenea, un aflux de refugiați.

Principalele declarații:

  • Suntem în discuții și cu vecinii din Republica Moldova pentru a-i ajuta și pe ei. Acolo a ajuns un număr foarte mare de refugiați ucraineni. Această situația va continua destul de mult, iar complicațiile se vor agrava. Această catastrofă umanitară se va extinde, va fi nevoie de foarte multe ajutoare umanitare aici și în Ucraina.
  • În Suceava, lângă aeroport, amenajăm un centru logistic pentru ajutor, care va funcționa sub umbrela RescEu și va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, de la toate organizațiile umanitare interesate. Ajutoarele vor fi duse în Ucraina și, dacă este nevoie, în Moldova.
  • Vom porni prima etapă în foarte scurt timp și pe parcurs se va extinde atât cât va fi nevoie. Lucrăm, cu guvernul, pentru a rezolva toate situațiile care apar. Cât va fi nevoie, atât vom face.
  • Nici NATO, nici România nu vor fi implicate în acest conflict militar. Noi vom ajuta pe cei care se refugiază și pe cei care rămân în Ucraina, iar cu Moldova suntem hotărâți ca, dacă este nevoie de ajutor umanitar, să intervenim și acolo. Nu avem date care să arate că Moldova ar fi amenințată.

În urmă cu două zile, președintele a primit vizita Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Cei doi au anunțat atunci înființarea hub-ului pentru gestionarea sprijinului umanitar, un demers pe termen mediu. Șeful statului a mai explicat atunci că România va accesa fonduri europene pentru azil, migrație, gestionarea frontierelor și viză.

Sursa foto: Facebook Departamentul pentru Situații de Urgență

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday