Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Ședința a fost convocată la cererea Guvernului pentru avizarea propunerilor de rectificare bugetară.

Președintele a declarat că a luat decizia de a suspenda ședința CSAT, iar “Guvernul are posibilitatea de a veni cu un nou proiect de rectificare bugetară care elimină tăierile inexplicabile din zona securității naționale”.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

“Tema pe care am discutat-o, singura, a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern, pentru instituțiile din domeniul securității naționale. Este o obligație acest aviz doar atunci când se discută bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale.

Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare bugetară puternic pozitivă. S-au alocat mult mai mulți bani în plus decât în bugetul inițial.

Totuși, spre surprinderea multora, nu doar a celor din domeniul securității naționale, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la foarte instituții importante din zona securității naționale. Acest lucru nu a fost la niciun moment explicat.

Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect de rectificare bugetară, și mai optimistă rectificarea. Se alocă aproximativ 3,5 miliarde de lei în plus.

În aceste condiții, este inexplicabil de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din domeniul securității naționale. Guvernul nu a venit cu niciun fel de explicații pentru aceste tăieri.

Nu s-a putut obține consens în CSAT și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Am luat decizia să suspend ședința CSAT, deoarece, după părerea mea, rectificarea bugetară este necesară. Pe de altă parte, nu putem și nu dorim să facem abstracție de la principiul colaborării loiale între instituțiile statului. Atunci, prin suspendarea ședinței CSAT, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri în zona securității naționale, care nu pot fi explicate, decât eventual printr-o sintagmă tip șicană politică.

Nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea, repet, este una puternic pozitivă și nu există niciun fel de motivație pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă. Aștept să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară, care elimină aceste tăieri inexplicabile, dacă vrem să fim oameni serioși.” 

După cererea Guvernului de convocare în regim de urgență a CSAT, de pe 22 august, Klaus Iohannis declara Guvernul poate să facă rectificări bugetare fără niciun aviz de la CSAT, cu excepţia zonei de securitate naţională, după ce a fost acuzat de PSD că încearcă să blocheze rectificarea bugetară: “O nouă minciună a Guvernului incompetent Dăncilă. Poate să facă orice rectificare bugetară fără aviz, cu excepţia zonei de securitate naţională”.