Potrivit legii, consumatorul vulnerabil de energie este definit ca “persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.

Legea prevede acordarea de ajutoare financiare diferențiate, în funcție de venitul mediu per membru al familiei, care pot fi consultate AICI. “Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure”, potrivit textului.

Măsurile de protecție socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale și sunt:

  • ajutor pentru încălzirea locuinței;
  • ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;
  • ajutor pentru achiziționarea, în cadrul unei locuințe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depășite din punct de vedere tehnic și moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum și pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
  • ajutor pentru achiziționarea de produse și servicii în vederea creșterii performanței energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.

Totodată, mai sunt instituite și măsuri de protecție socială non-financiare, care constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată în parlament în urmă cu circa patru luni și a fost adoptată de către legislativ pe 7 septembrie. Potrivit unei estimări a ministrului Muncii, Raluca Turcan, de pe urma ajutoarelor vor beneficia între 1 și 5 milioane de români.

În paralel, membrii guvernului au discutat miercuri un sistem de compensare a tarifului pentru energia electrică, în contextul în care acestea cresc de mai multe săptămâni. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat faptul că vor fi compensate doar facturile la energie pentru gospodăriile cu un consum mediu lunar cuprins între 30 de kw și 200 de kw, iar statul va suporta diferența de preț între cel mai mic preț din piață (care acum este de 0,64 de lei/Kw) și prețul mediu reglementat (care acum este de 0,82 de lei/Kw). “Acești 0,18 lei diferență vor fi suportați integral de statul român”, a spus Popescu, precizând că, după calculele sale vor beneficia de această subvenție 13 milioane de români, la care se adaugă consumatorii vulnerabili.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday