Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat faptul că vor fi compensate doar facturile la energie pentru gospodăriile cu un consum mediu lunar cuprins între 30 de kw și 200 de kw, iar statul va suporta diferența de preț între cel mai mic preț din piață (care acum este de 0,64 de lei/Kw) și prețul mediu reglementat (care acum este de 0,82 de lei/Kw). “Acești 0,18 lei diferență vor fi suportați integral de statul român”, a spus Popescu, precizând că, după calculele sale vor beneficia de această subvenție 13 milioane de români, la care se adaugă consumatorii vulnerabili, cei care urmează a fi reglementați prin lege de parlament.

Potrivit proiectului respectiv (care încă nu a fost votat), este vorba de familiile cu venituri de sub 2.000 de lei pe fiecare membru, dar ajutorul se dă diferențiat pe mai multe categorii de venit. Față de un preț mediu de 0,82 de lei, reducerea de 0,18 lei ar însemna o reducere de 22%. Reducerea de 0,18 lei pe Kilowatt se aplică indiferent de tariful pe care îl aplică fiecare furnizor.

În cazul gazelor naturale, unde 60-70% din consum este realizat în perioada de iarnă, se aplică o reducere de 25% din valoarea facturii.

Premierul Cîțu anunțase anterior că în ședința de guvern s-a discutat plafonarea tarifelor la gaze și compensarea celor la energie electrică. Este vorba despre o ordonanță în primă lectură, urmând ca Ministerul Muncii, al Energiei și al Finanțelor să realizeze o formă finală a acesteia.

“Aș vrea să fie completată forma cu soluții pentru compensarea clienților non-casnici, în special IMM-uri. Ministerul Muncii trebuie implicat pentru că este vorba despre compensarea consumatorului casnic. Am discutat și despre plafonarea prețului la gaze. Am introdus această temă în guvern. Sunt mai multe variante la care ne gândim, căutăm cele mai bune soluții. Am discutat despre un proiect pe termen mediu, pentru a crește capacitatea de producție, conectivitatea, pentru a avea prețuri mai mici în această iarnă”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul a mai spus că vrea ca “IMM-urile și consumatorii casnici să nu plătească toată factura în această iarnă. Referitor la plafonarea la gaze, este important să nu distorsionăm piața, pentru că motivația de a investi pentru companii dispare. Trebuie să nu intervenim prea mult în piață. Până săptămâna viitoare venim cu o soluție de compensare pentru clienții casnici și non-casnici. Singura soluție pe termen lung este de a crește capacitatea de producție în România”, a mai spus Cîțu.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday