Președintele Iohannis a efectuat o vizită oficială la Chișinău, la invitația Maiei Sandu, la finalul căreia a anunțat că România va acorda Republicii Moldova două sute de mii de doza de vaccin anti-Covid, medicamente, echipamente medicale și de protecție și șase mii de tone de motorină pentru agricultori.


Președintele Klaus Iohannis a fost primit, la Chișinău, cu onoruri militare, de către omologul său, Maia Sandu, fiind primul lider de stat care face o vizită oficială în Republica Moldova după ce Maia Sandu a fost aleasă președinte. 

Principalele declarații ale Maiei Sandu: 

  • Mă bucur să vă găzduiesc aici la Chișinău, după mulți ani de îngheț la nivelul relațiilor.
  • În aceste zile, Moldova pășește într-o nouă etapă, atât pe plan intern cât și plan extern. O ieșire dintr-o etapă de izolare, și una de relansare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană.
  • România a fost alături de Moldova din prima zi de independență. Ați fost alături de noi și la bine și la greu. Țin să vă mulțumesc pentru acest rol jucat de România în dezvoltarea țării.
  • Elevii din satele moldovenești pot merge la școală cu unul dintre multele autocare donate de România.
  • România a venit și cu investiții în domenii strategice. Mă refer la construcția conductei Iași-Ungheni-Chișinău și la deschiderea față de producătorii noștri. România este cel mai important partener comercial. Vreau să accentuez deschiderea față de investițiile românești. Este important să reformăm justiția și să ducem o luptă eficace împotriva corupției.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Mă bucur să mă aflu astăzi aici, alături de doamna Maia Sandu pe care doresc să o felicit și cu acest prilej, să subliniez cât de importantă este victoria din alegerile prezidențială. Este o victorie de importanță istorică.
  • Am plăcerea de a fi primul oaspete primit după preluarea mandatului. Mă bucur că această vizită se realizează pe fondul unui vot masiv al moldovenilor în favoarea reformelor.
  • Acest vot reprezintă un semnal clar al direcției în care cetățenii vor ca Moldova să se îndrepte. Numai prin implementarea reformelor agreate cu UE, Moldova poate să devină un stat european.
  • Doresc să subliniez în mod special că România este și va rămâne prietenul Republicii Moldova.
  • Îmi face plăcere să anunț un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova.
  • Încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare.
  • Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare.
  • România va furniza medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19.
  • Totodată, știu cât de afectați au fost agricultorii. De aceea, România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone.
  • Vom continua sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare, cel puțin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro.
  • Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia justiției şi a luptei anti-corupție.
  • Avem în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educației pentru perioada 2021-2025, care ne va permite să susținem, în continuare, procesul de reformă a sistemului de învățământ din Republica Moldova, precum și acordarea de locuri de studii, cu bursă și fără bursă, în învățământul preuniversitar și superior de stat.
  • Totodată, am luat notă de faptul că, la 22 decembrie, s-a aprobat în Republica Moldova inițierea negocierilor pentru Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactice. Sperăm că semnarea Acordului să se realizeze cât mai repede pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată beneficia de prevederile sale

Totodată, cei doi șefi de stat au adoptat o Declarație comună prin care se urmărește consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.

 

Folosim cookies