Cristina Tarcea a declarat într-o emisiune la Antena 3 că ordonanța de urgență 7/2019, amplu criticată de magistrați și de societatea civilă, nu a fost trimisă la Înalta Curte. De asemenea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a spus că ministrul Justiției nu a anunțat în ședința CSM că în aceeași zi OUG va urma să fie aprobată în ședința de guvern.
,,Am aflat că cu o zi înainte fusese predat proiectul de OUG la CSM, în seara respectivă s-a făcut un punct de vedere cu privire la avizul ce urma, iar apoi a avut loc ședința plenului la care a participat și Ministrul Justiției. Una dintre discuțiile prealabile avute atunci a fost dacă punem sau nu pe ordinea de zi avizul pe OUG7/2019. Aproape toți am convenit că în lipsa citirii nu putem da un aviz într-o oră, două. Mi s-ar fi părut corect să ni se transmită faptul că faceti ce faceti, dar peste cateva ore are loc ședinta de guvern. Nu mi s-a dat această informații si apoi am aflat ca Guvernul a aprobat”, a spus Cristina Tarcea.
De asemenea, președintele ÎCCJ a precizat că ordonanța nu este una cu ,,efecte catastrofale”, dar că a fost ,,picătura care a umplut paharul”: ,,Vorbim de respectarea drepturilor, de cooperare loială între instituții. Nu este un exemplu de cooperare loială. Nu trebuie să existe aparența respectării unui drept, trebuie să fie în substanță. Dacă știam că va fi aprobată în ziua aceea cu siguranță stăteam și o citeam. Problema este lipsa de sinceritate, de cooperaare și dubla măsură. Trecem printr-o perioadă de criză a neîncrederii, a lipsei de dialog.
Nu este o OUG care să aibă efecte catastrofale, dar e picătura care a umplut paharul. Lipsa de dialog, de incredere, disprețul cu care sunt tratați magistrații. Toți, și judecătorii, și procurorii. La Înalta Curte nu se află orice judecători, au trecut prin multe examene, mulți cadre universitare. Această OUG nu a fost trimisă Înaltei Curți. Când am spus că n-am primit-o mi s-a comunicat că a fost trimisă fie pe fax, fie pe e-mail, dar am verificat și nu primisem nimic”.
Amintim că astăzi, Ministrul Justiției a anunțat după întâlnirea cu magistrații pe tema Legilor Justiției că se abrogă articolul care permitea judecătorilor să devină șefi de parchete. ,,Proiectele normative ale Guvernului vor fi transmise la CSM cu cel puțin cinci zile înainte, pentru avizare”, a mai precizat Tudorel Toader.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.