Președintele Germaniei avertizează asupra „naționalismului vaccinului”. Cere națiunilor să lucreze împreună pentru dezvoltarea unui vaccin eficient și să evite „egoismul” în combaterea coronavirusului.

Într-o teleconferință cu șefii politici din landurile germane, cancelarul Angela Merkel a avertizat că trebuie oprite evenimentele publice de mari dimensiuni, cel puțin până în luna februarie: “Ne aşteaptă luni foarte, foarte grele. Lucrurile nu mai pot continua aşa”, a atras atenţia Merkel.

În același timp, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a declarat la deschiderea Summit-ului Mondial al Sănătății că “Virusul nu cunoaște granițe. Este indiferent față de naționalitatea victimelor sale. Va continua să depășească orice barieră în viitor dacă nu îl confruntăm împreună. În fața virusului, suntem, fără îndoială, o comunitate globală. Dar întrebarea crucială este: suntem capabili să acționăm ca atare?”

Steinmeier consideră că tendința statelor care rezervă cantități mari de vaccinuri pentru populațiile lor s-ar putea dovedi inutilă: “Nimeni nu este în siguranță până când nu suntem cu toții în siguranță. Chiar și cei care înving virusul între propriile granițe rămân prizonieri în aceste granițe până când nu este învins peste tot”, a adăugat acesta.

Președintele german a interpelat direct politica Statelor Unite, cea mai afectată națiune din lume, cu peste 225.000 de decese din peste 8,6 milioane de cazuri, și a cerut Washingtonului să se alăture inițiativei COVAX pentru a ajuta la dezvoltarea și distribuirea vaccinului pentru coronavirus la nivel internațional: “Nici o țară nu a avut mai puțin succes în eforturile pe care le-a făcut până în prezent decât Statele Unite ale Americii”, a spus el. „Prin urmare, fac apel la următorul guvern american, oricare ar fi acesta din 20 ianuarie, să se alăture inițiativei COVAX”.

La nivel global, peste 42 de milioane de oameni au fost infectați cu virusul și peste un milion au murit de COVID-19.

Câteva zeci de vaccinuri potențiale sunt testate în prezent în cadrul studiilor clinice, dintre care zece se află în faza a treia de testare. UE, SUA, Marea Britanie, Japonia și alte state au făcut deja comenzi mari de vaccin.

Germania a început de săptămâna trecută organizarea centrelor care vor distribuie vaccinul pentru populație, atunci când acesta va fi disponibil.

Surse alternative: Deutsche Welle, Bild

Folosim cookies