În momentul în care i-a înmânat președintelui Volodimir Zelenski un chestionar necesar pentru procedurile de la începutul aderării, președintele Comisiei Europene a declarat: Nu va dura ca de obicei, ani de zile, până să ne formăm opinia, dar eu cred că este o chestiune de săptămâni”. Zelenski a spus că va returna chestionarul săptămâna viitoare.

Într-o postare pe canalul său de Telegram, șeful Biroului Prezidențial ucrainean a informat că “ne apropiem de UE. Şefa Comisiei Europene a spus că cererea de aderare va fi înaintată Consiliului European în această vară”. Și vicepremierul ucrainean însărcinat cu Integrarea Europeană a declarat că “sperăm să obținem statutul de țară-candidat la summitul liderilor UE din iunie”. A adăugat că statul și-a îndeplinit 70% din obligațiile care-i revin în baza Acordului de Asociere. 

Volodimir Zelenski a semnat cererea formală de aderare la UE pe 28 februarie, în a patra zi de război cu Rusia. Într-un summit care a avut loc luna trecută, liderii europeni n-au reușit să dea un răspuns comun dacă susțin sau nu urgentarea.

În mod normal, durează ani de zile pentru armonizarea legislației unei țări cu cea a Uniunii Europene, fiind necesare, totodată, și reformarea sistemului judecătoresc, respectarea statului de drept sau trecerea la o economie descentralizată.

Conform procedurii, Comisia Europeană întocmește un raport de țară pe care-l trimite spre analiză Consiliului European, care să-și dea apoi acordul pentru acordarea statutului de țară-candidat. Urmează apoi un vot Parlamentul European, iar acordul de aderare să fie semnat de reprezentanții fiecărei țări membre și ratificat la nivelul celor 27 de state (de către Parlament sau prin referendum, după cum o cere legislația fiecărei țări). În detaliu, demersul poate fi consultat AICI.

Surse alternative: Reuters, Ukrinform, Interfax

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday