Ursula von der Leyen, președintele Comisie Europene, afirmă că “vrem să introducem în planul de redresare și reziliență un angajament clar pentru destructurarea camerei disciplinare, să încheiem sau să reformăm regimul disciplinar și să începem un proces de reinstalare a judecătorilor. Sper să ajungem la un acord. Partea de reforme este o condiție indispensabilă”.

Oficialul a făcut această precizare la o zi după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât că Polonia trebuie să plătească o amendă zilnică de un milion de euro, pentru că nu a luat act de decizia de desființare a camerei de anchetare a magistraților, din luna iulie.

La vremea respectivă, guvernul polonez s-a adresat Tribunalului național Constituțional, care a stabilit că deciziile venite de la Bruxelles nu au întâietate în fața legislației naționale. Hotărârea a fost urmată de o dispută aprinsă între oficialii europeni și liderii polonezi conservatori.

În urmă cu nouă zile, în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European, premierul polonez a spus că structura de anchetare va fi dizolvată, însă nu a înaintat un termen până la care acest lucru se va întâmpla. Prim-ministrul a acuzat un șantaj din partea Bruxelles-ului, în schimbul aprobării PNRR-ului, în timp ce von der Leyen a replicat că nu va permite ca valorile europene comune să fie puse în pericol.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday