Despre situația din RomâniaGianni Buquicchio a declarat pentru Radio Europa Liberă: ,,Urmărim situația din România de câteva luni deja. De la declanșarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autoritățile romane sau de la APCE de a analiza situația. Abia în aprilie peședintele Iohannis ne-a solicitat să pregătim o opinie. Având în vedere urgență situației, lucram deja la o opinie preliminară”.

Întrebat dacă consideră că există atacuri la adresa justiției în fostele state comuniste în Estul Europei cu precădere, președintele a detaliat: ,,Sunt interese politice. Cred că este și o chestiune de mentalitate. Sunt alegeri, și câștigătorii vor să ia totul. În aceste țări nu există încă o mentalitate democratică, această idee a alternanței la putere: azi sunt eu, mâine ești tu, și ar trebui să facem totul pentru binele oamenilor și societății. Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției. Să sperăm că acestă mentalitate se va schimba. Europa are nevoie de acest lucru. UE are multe provocări de la migrație la justiție și lipsa de solidaritate. Trebuie să stăm împreună și să nu distrugem ce am construit în 60 de ani”.

Interviul integral aici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday