Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban: CCR a decis că odată depusă moțiunea de cenzură, procesul nu mai poate fi oprit. Împiedicarea derulării moțiunii reprezintă încălcarea constituției. Este încălcat principiul statului de drept.

Ludovic Orban consideră că ”dacă o moțiune de cenzură, care e singurul instrument la îndemâna parlamentului, este blocată prin șmecherii, prin boicotarea cvorumului sau prin absența de la ședințele parlamentului (prezența parlamentarilor la activitatea parlamentului este obligatorie), se face un atentat la democrație și la principiul statului de drept”.

Totodată, șeful liberalilor a menționat că din punctul său de vedere ”singura soluție onorabilă este refacerea coaliției de guvernare, constituită după alegeri”. Orban a făcut apel ”către toți liderii politici să analizeze situația în care ne găsim și să se implice pentru soluționarea cât mai rapidă a crizei”.

Reamintim că astăzi, cei doi președinți ai Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu, au anunțat convocarea plenului reunit pentru mâine după-amiază, pentru citirea moțiunii împotriva Guvernului Cîțu. La scurt timp după, premierul Cîțu a precizat că va sesiza CCR în cazul în care va fi convocat Parlamentul.

Principalele declarații ale președintelui PNL, Ludovic Orban:

Preocuparea mea de căpătâi în această perioadă este aceea de a căuta soluții pentru a pune punct crizei politice. Am promis în campania electorală 4 ani de pace și stabilitate, în care să ne concentrăm pe dezvoltarea țării, în care să punem în practică toate reformele necesare, patru ani de creștere economică, a veniturilor, a calității vieții.

Azi, românii se uită la noi și nu înțeleg de ce a apărut această criză politică și guvernamentală, de ce problemele cu care se confruntă nu sunt soluționate. România face față, ca și alte țări, unui val de scumpiri la alimente, materiale de construcții, energie, ne confruntăm cu o creștere îngrijorătoare a îmbolnăvirilor de Covid.

Trebuie să finalizăm și negocierile pentru PNRR, pentru acordul de parteneriat cu UE privind exercițiul financiar multianual, pentru utilizarea fondurilor în cadrul programului ”Just Transition Fund”, pentru a aduce în țară cele 80 de miliarde de euro.

Fac apel către toți liderii politici să analizeze situația în care ne găsim și să se implice pentru soluționarea cât mai rapidă a crizei. Din punctul meu de vedere, există o singură soluție onorabilă: refacerea coaliției de guvernare, constituită după alegeri, un program de guvernare care este la nivelul provocărilor și așteptărilor românilor. Menținerea PNL ca principal partid de guvernământ, responsabil pentru punerea în practică a programului de guvernare. Orice procedură în curs de derulare trebuie să respecte Constituția.

Convocarea, făcută de președinții celor 2 Camere, nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi, vom convoca BPR, care sunt abilitate în acest sens.

Este o obligație constituțională a președinților celor 2 Camere de a convoca plenul, pentru a respecta Constituția. Suntem obligați să îndeplinim atribuțiile constituționale, ca președinți, și să convocăm camerele reunite. Nu noi suntem abilitați să facem ordinea de zi și dacă va fi sau nu citirea moțiunii pe ordinea de zi a plenului.

În 2010, a existat un șir de conflicte de natură constituțională, care au fost inițiate în prima fază de președintele Senatului, Mircea Geoană, apoi de guvernul condus de Emil Boc.

Geoană a cerut CCR să declare neconstituțională angajarea răspunderii pentru modificarea legii educației. CCR a soluționat conflictul, în sensul că este neconstituțional ca guvernul să își angajeze răspunderea pe un proiect aflat în parlament. Parlamentarii au depus apoi moțiune de cenzură. Geoană, ca președinte, a refuzat convocarea camerelor reunite. Guvernul Boc a invocat un conflict de natură constituțională între guvern și președintele Senatului, în care a solicitat ca Geoană să fie obligat să convoace plenul, pentru derularea procedurii.

CCR a decis următorul lucru: odată depusă moțiunea de cenzură, procesul nu mai poate fi oprit. Din motivare, reiese fără putință de tăgadă poziția CCR, care este litera constituției: împiedicarea derulării moțiunii reprezintă încălcarea constituției. Este încălcat principiul statului de drept.

În conformitate cu Art. 25 al statutului PNL (obligațiile membrilor de partid), prima obligație este respectarea constituției și legile țării. Le atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au această obligație. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Sigur că în calitate de președinte de partid, îmi voi apăra guvernul. Însă în calitate de președinte al Camerei Deputaților, care și fără deciziile CCR legate de moțiunile de cenzură, aș fi procedat la fel.

Dacă o moțiune de cenzură, care e singurul instrument la îndemâna parlamentului, este blocată prin șmecherii, prin boicotarea cvorumului sau prin absența de la ședințele parlamentului (prezența parlamentarilor la activitatea parlamentului este obligatorie), se face un atentat la democrație și la principiul statului de drept.

Închei prin a spune foarte limpede: Parlamentul României este organul reprezentativ suprem al poporului. Fiecare parlamentar are obligația de a acționa în interesului public și să respecte constituția. Nu pot înțelege cum e posibil ca PSD, care nu a apelat la tertipuri procedurale pentru apărarea propriilor guverne, să nu respecte respectarea procedurilor constituționale și regulamentare. Dacă ar fi făcut la fel, nu puteam da jos Guvernul Dăncilă. Aceste practici, care depășesc pragul constituțional, trebuie sancționate de opinia publică.

Folosim cookies