Cotidianul italian Il Messaggero arată că oficial, există doar 36 de mii de cazuri de coronavirus în România, dar în realitate numărul ar putea fi mult mai mare. “Situația din țară a fost complicată de decizia Curții Constituționale a României, conform căreia autoritățile nu au puterea de a impune carantină sau izolare și nici spitalizarea bolnavilor de coronavirus”, scriu jurnaliștii italieni.

Publicația italiană mai scrie că România, cea mai mare țară din Balcani, atât în ​​ceea ce privește extinderea geografică, cât și ca număr al imigranților și lucrătorilor sezonieri, poate deveni o amenințare pentru toată Europa. ”Creșterea numărului de cazuri îngrijorează în special țări precum Italia, Germania sau Franța”, mai notează jurnaliștii. 

Potrivit datelor centralizate site-ul Our World in Data, al Universității Oxford, România a avut în ultimele două zile cel mai mare număr de cazuri la suta de mii de locuitori din Uniunea Europeană, depășind și Marea Britanie și Suedia.

Oricum, normele prezentate de secretarul de stat Raed Arafat în ședința de guvern din această dimineață presupun introducerea carantinei pentru persoanele care vin din țările ce au o rată mai mare decât România a cazurilor noi din ultimele 14 zile. Dintre țările de interes pentru români, se mai încadrează în această categorie doar Moldova, Serbia și Statele Unite, iar din Uniunea Europeană, doar Bulgaria și Suedia.

În ultimele două săptămâni, autoritățile române au centralizat 8485 de cazuri noi de coronavirus.

Surse: Il Messaggero. Ourworldindata

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday