Totodată, ambasadorii UE recomandă insistent companiilor aeriene din Uniunea Europeană să evite să zboare peste Belarus, dar acest lucru nu înseamnă o interdicție obligatorie din punct de vedere juridic. Miercuri, Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aeriană a emis o directivă privind siguranța în care se spune că toate aeronavele UE nu ar trebui să zboare peste spațiul aerian din Belarus decât în ​​caz de urgență.

Compania aviatică națională din Belarus, Belavia, efectuează zboruri care leagă țara de aproximativ 20 de aeroporturi din Europa, inclusiv Helsinki, Amsterdam, Milano, Varșovia, Frankfurt, Berlin, München, Paris, Roma și Viena.

Aplicarea interdicției va reveni guvernelor fiecărei țări membre UE, însă multe dintre acestea sunt membre NATO astfel că pot ridica avioane militare, la nevoie, pentru a-și proteja spațiul aerian. Politico notează că în următoarele ore, decizia Consiliului European va fi ratificată de fiecare stat în parte.

UE pregătește, de asemenea, sancțiuni împotriva persoanelor și entităților apropiate regimului Lukashenko, precum și sancțiuni economice împotriva companiilor din Belarus cu legături guvernamentale strânse.

Decizia de astăzi a Consiliului UE face parte dintr-un set de sancțiuni împotriva autorităților de la Minsk, după ce acestea au dispus deturnarea cursei de linie Ryanair pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevich.

Surse: Reuters, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday