“Nu este exclus nimic cu privire la China”, a declarat Kayleigh McEnany, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, după ce informația a fost publicată inițial de New York Times. 

O schiță a unui asemenea proiect a fost elaborat de membri ai Administrației Trump, însă discuțiile sunt într-o fază incipientă, menționează Reuters. Măsura ar prevedea totodată și revocarea vizelor deja eliberate pentru membrii Partidului Comunist. 

Experții consideră mișcarea una dintre cele mai ambițioase din istoria relațiilor SUA-China, atât din punct de vedere al gravității, cât și din punct de vedere al punerii în aplicare. 

Dintr-o perspectivă logistică, măsura ar fi greu de pus în practică, întrucât Partidul Comunist Chinez numără peste 90 de milioane de membri. Doar identificarea acestora ar dura extrem de mult. În același timp, din partid fac parte și numeroși directori de companii chineze, astfel că ar fi puternic afectate relațiile economice. 

Ministrul de Externe al Chinei a reacționat în urma informației și a spus că o asemenea decizie a Washingtonului ar fi “patetică”.

“Să sperăm că SUA nu fac nimic care să încalce regulile de bază ce guvernează relațiile internaționale”, a adăugat oficialul

Legăturile diplomatice dintre SUA și China s-au răcit considerabil în ultimele luni, atât pe fondul pandemiei, cât și după disputele comerciale.

Surse alternative: Reuters, The New York Times 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday