Potrivit Reuters, sediile Gazprom au fost percheziționate de autoritatea de reglementare din UE, în timp ce organul de supraveghere al Blocului Comunitar și-a intensificat investigația cu privire la livrările de gaz ale companiei către Europa.

Bloomberg relatează că oficialii UE au vizitat birourile unor companii precum Gazprom Germania și Wingas, care asigură o cincime din necesarul de gaz din Germania. Perchezițiile au loc în contextul în care Europa își intensifică ancheta pentru a stabili dacă comportamentul Gazprom a provocat o creștere a prețurilor la gaze și a înrăutățit criza energetică a regiunii.

Europa se confruntă cu o criză energetică încă de anul trecut, deoarece Gazprom a plafonat livrările suplimentare într-un moment în care stocurile erau deja la cel mai scăzut nivel al ultimului deceniu. La începutul acestui an, șeful Agenției Internaționale pentru Energie a învinuit Rusia pentru criza energetică care a determinat închiderea fabricilor europene care produc de la îngrășăminte și până la metale.

În ianuarie, șefa biroul antitrust al UE, Margrethe Vestager, a cerut explicații de la companiile de gaze, inclusiv Gazprom, despre aprovizionarea strânsă, după acuzațiile că gigantul rus a reținut intenționat producția suplimentară care ar fi putut fi eliberată pentru a reduce prețurile în creștere. Gazprom și Kremlinul au negat în repetate rânduri reținerea furnizării de gaz, spunând că toate obligațiile au fost îndeplinite.

Comisia Europeană a monitorizat îndeaproape acțiunile Gazprom pe piețele de gaze. Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat Parlamentului European la începutul acestei luni că brațul executiv al blocului se află în faza de stabilire a faptelor a anchetei sale privind un posibil comportament anticoncurențial. Ancheta a început înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Comisia Europeană și Gazprom au refuzat să comenteze informațiile. Totuși, grupul rus riscă o amendă de 10% din cifra de afaceri, dacă este găsit vinovat.

Surse: Bloomberg, Reuters.

Foto: Robert309 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday