Reprezentanții celor 27 de state membre ale Uniunii Europene discută astăzi la Bruxelles o revizuire a propunerii făcute săptămâna trecută de către Comisia Europeană. Ursula von der Leyen a sugerat o micșorare cu 15% a consumului de gaze, până în luna martie 2023.

Comisia a precizat la acel moment că această inițiativă este una voluntară, dar în caz de urgență ar putea deveni obligatorie, mai ales dacă Rusia sistează fluxul de gaze către Europa. Țările au fost îndemnate să-și minimizeze consumul, pentru ca stocurile pentru la iarnă să fie făcute mai ușor.

În timp ce unele guverne au salutat propunerea, altele și-au exprimat îngrijorarea că, la actualele prețuri de pe piața energiei, nu ar putea să-și asigure necesarul pentru a trece iarna. În baza măsurii, țările care nu sunt dependente de Rusia ar putea fi scutite, iar celelalte ar putea realiza reduceri mai mici, pentru ca în final procentul la nivel de Uniune să ajungă la 15%.

Astăzi, Franța a anunțat că se opune unui obiectiv uniform de reducere a consumului, iar până acum și-au exprimat criticile și Spania, Portugalia și Grecia. Totodată, Danemarca, Irlanda, Italia, Malta, Polonia și Țările de Jos (Olanda) s-au arătat rezervate.

Surse alternative: Reuters, Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday