Conferința va avea loc la ora 18 (ora României). Vor lua cuvântul și Chris Whitty, directorul medical al Angliei (consilierul de cel mai înalt rang), dar și Sir Patrick Vallance, consilier pe probleme științifice. Potrivit BBC, este de așteptat ca Johnson să anunțe noi restricții, mult mai stricte, pentru Londra și sud-estul Angliei.

Mai devreme în această zi, Whitty declara despre noua tulpină de coronavirus că ”se poate răspândi mult mai rapid. Acum analizăm dacă provoacă un grad mai mare de deces”. Luni, cabinetul a anunțat că analizează dacă noua tulpină a provocat și creșterea numărului de cazuri de coronavirus, care a determinat plasarea capitalei Londra și a mai multor regiuni pe lista localităților cu restricții de grad trei – cele mai stricte de până acum.

Îngrijorări legate de noua tulpină a exprimat și Sir Jeremy Farrar, membru al grupului științific pentru răspuns la situații de urgență (SAGE): ”Iată de ce este atât de importantă reducerea transmiterii comunitare a virusului. Cu cât circulă mai mult, cu atât există posibilitatea ca el să sufere mutații, să evolueze și să se schimbe. (…) Din primele observații, vedem o transmitere mai intensă a virusului și un risc mai mare de infectare”.

Marea Britanie a informat Organizația Mondială a Sănătății încă de luni despre noua tulpină. OMS a precizat că monitorizează atent situația și urmează să determine dacă are un impact diferit asupra organismului și dacă, într-adevăr, provoacă o transmitere mai rapidă în comunitate. 

Amintim, între 5 noiembrie și 2 decembrie, toată Anglia s-a aflat în carantină. De la începutul lui decembrie a intrat în vigiare un set de măsuri pe trei grade, în funcție de intensitatea cu care se transmite virusul, set denumit de premier ”planul de iarnă”. Pe 21 decembrie, SAGE se va întruni pentru a analiza eficiența măsurilor de gradul trei.

În ziua ridicării carantinei și a începerii ”planului de iarnă”, autoritățile de reglementare au aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva coronavirusului, fiind prima țară care autorizează un ser dezvoltat de un grup occidental.

Surse alternative: Sky News, BBC, Reuers.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday