După revoltele de la Capitoliu care au dus la a doua sa punere sub acuzare de către congresul american, Donald Trump pare că a renunțat la ideea auto-grațierii și, de asemenea la ideea grațierii membrilor familiei prezidențiale sau a avocatului personal, Rudy Giuliani. Însă consilierii săi nu exclud nicio posibilitate. “Totul este o tranzacție. Îi plac grațierile, deoarece este o decizie unilaterală. Și îi place să facă favoruri pentru oamenii pe care crede că îi va îndatora”, a declarat o sursă pentru CNN.

Totodată, mai mulți dintre cei mai apropiați consilieri ai săi l-au sfătuit să nu acorde clemență niciunei persoane implicate în asediul de la Capitolul așa cum ar fi intenționat Trump, care a declarat că cei implicați în revoltele de la Capitoliu nu au făcut nimic rău.

”Există o mulțime de oameni care îi cer președintelui să-i ierte (pe cei implicați în insurecție). A oferi iertarea acestor oameni ar fi greșit”, a declarat duminică unul dintre aliații lui Trump, senatorul Lindsey Graham. 

Lista va include, probabil, așa cum relatează CNN, un amestec de grațieri, unele justificate de reforma legislației penale, iar altele, mai controversate, vor fi oferite aliaților politici. 

Potrivit CNN unul dintre cei care vor fi probabil graţiaţi este medicul oftalmolog Salomon Melgen, o persoană bogată și influentă din Palm Beach, Florida, închis pentru zeci de infracţiuni de fraude în domeniul asistenţei medicale.

De asemenea, nu este sigur dacă fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, va primi iertare.

În ultimele două zile ale mandatului, pe lângă grațieri, Trump ar fi vrut să semneze mai multe documente printre care și declasificarea informațiilor legate de ancheta referitoare la Rusia, însă cu un număr tot mai mic de funcționari, probabilitatea ca vreunul dintre acestea să se materializeze este tot mai mică.

Trump își încheie mandatul miercuri la prânz și se va muta la Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida. 

Surse alternative: CNN, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday