Breșa de securitate a fost considerată atât de gravă încât a determinat reunirea de urgență, sâmbătă, a Consiliului de Securitate Națională, a informat Reuters.

Washington Post arată că responsabile de atacuri sunt grupările de hackeri cunoscute sub denumirile APT29 sau Cozy Bear, în spatele cărora este de fapt SVR (Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse). Aceștia au reușit să penetreze SolarWinds, o companie de securitate cibernetică din Texas, responsabilă de identificarea erorilor și a altor probleme care pot apărea la un moment dat în funcționarea rețelelor guvernamentale și ale altor companii. Însă acest instrument are un “acces administrativ” profund la funcțiile de bază ale unei rețele și, implicit, și spionii ruși au avut acest acces.

Potrivit sursei citate, SolarWinds este utilizat de peste 300 de mii de organizații din întreaga lume, incluzând toate cele cinci ramuri ale Armatei SUA, Pentagonul, Departamentul de Stat, Departamentul de Justiție, NASA, Biroul executiv al președintelui și Agenția Națională de Securitate.

Analiștii cred că această vulnerabilitate a scos la iveală “o campanie globală de spionaj, care se întinde pe luni de zile”, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, citate de Washington Post.

Același grup de hackeri ruși a spart serverele de e-mail ale Departamentului de Stat și ale Casei Albe, în timpul administrației Obama.

“Guvernul Statelor Unite este la curent cu aceste rapoarte și luăm toate măsurile necesare pentru a identifica și a remedia eventualele probleme legate de această situație”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Ullyot, fără să nominalizeze țara sau grupul responsabil de atac.

FBI investighează evenimentele și nu a avut niciun comentariu deocamdată.

Surse alternative: Reuters, WP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday