Postul american CBS citează surse din interiorul serviciilor de informații ale SUA, conform cărora comandanții ruși au primit deja ordine pentru a începe o invazie a Ucrainei, iar cei aflați pe teren realizează planuri specifice pentru modul în care vor acționa în sectoarele lor de pe câmpul de luptă. Informația a fost preluată apoi de mai multe publicații occidentale, dar singura sursă a ei este CBS News.

Într-o postare publicată pe Facebook o oră mai târziu, Ambasada Rusiei la Washington a scris că toate informațiile răspândite de media americană privind o invazie rusească în Ucraina sunt fake-news, fără a se referi în mod specific la informația difuzată de CBS.

Pe de altă parte, potrivit Bloomberg, SUA le-au împărtășit aliaților informația că o invazie rusă ar viza, pe lângă capitala Kiev, încă trei oașe – Harkov în est, Odesa (port la Marea Neagră, la circa 300 Km de Tulcea) și Herson (tot în sud, aflat între Odesa și Crimeea).

După săptămâni în care a avertizat că o invazie rusă a Ucrainei este iminentă, președintele Biden a declarat vineri că este “convins” că președintele rus Vladimir Putin a luat deja decizia de a invada Ucraina și a spus că SUA consideră că forțele ruse intenționează să atace în “zilele următoare”.

De asemenea, secretarul de stat Antony Blinken a declarat astăzi că toate semnele sugerează că Rusia este pe punctul de a invada Ucraina, dar a promis că Washingtonul va profita de orice ocazie, până în ultimul moment, pentru a încerca să descurajeze Moscova, pe cale diplomatică.

Tot ceea ce vedem sugerează că această situație este foarte gravă, că suntem în pragul unei invazii. Am fost martori la provocări create de ruși sau forțe separatiste în weekend, operațiuni sub steag fals, iar în această dimineață am primit vestea că “exercițiile” la care Rusia a participat alături de Belarus cu 30.000 de trupe vor continua din cauza tensiunilor din estul Ucrainei”.

Slujba mea ca diplomat este să fac tot ce îmi stă în putință pentru a preveni războiul. Președintele Biden a spus foarte clar că este pregătit să se întâlnească cu președintele Putin în orice moment și în orice format, dacă asta ar putea ajuta la prevenirea unei invazii“, a mai spus Blinken, adăugând că Occidentul este totuși pregătit și dacă Moscova într-adevăr va decide să invadeze Ucraina.

Potrivit unor surse CNN, Rusia ar fi mobilizat aproximativ 75% din forțele sale convenționale la granițele Ucrainei, care includ grupuri tactice de luptă, batalioane de apărare aeriană, avioane de vânătoare și bombardiere îndreptate spre statul vecin. 

Oficialii americani cred că trupele rusești împreună cu forțele separatiste ar putea număra până la 190.000 de soldați, aflați acum în jurul Ucrainei.

Surse: CBS, Bloomberg, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday