Mai mulți foști și actuali oficiali din administrația americană au declarat pentru NBC News că armata ucraineană a primit coordonate specifice despre pozițiile militarilor ruși, precum și ale aeronavelor din dotare.

Publicația americană scrie că încă de la începutul invaziei SUA au oferit armatei ucrainene informații detaliate despre unde și când urmau să lovească rachetele și bombele rusești. În acest fel, ucrainenii au putut să scoată din calea focului apărarea antiaeriană și propriile aeronave, astfel că în final rușii nu și-au putut dovedi supremația în aer: “Rușii au spart practic fronturi goale, unde s-a aflat cândva apărarea antiaeriană ucraineană. Asta a avut un impact enorm asupra capacităților rușilor pe teren”.

Prin acest schimb precis de informații, armata Kievului a fost capabilă să doboare o aeronavă rusească ce aducea sute de soldați la Hostomel, pentru ocuparea aeroportului de lângă capitală. În cele din urmă, ucrainenii au respins atacul.

Americanii spun că acesta a fost succesul rezistenței trupelor ucrainene în fața adversarilor, mult mai numeroși și mai bine înzestrați. Potrivit acestora, a fost declanșată o operațiune masivă fără precedent, de partajare a informațiilor cu un stat care nu este membru NATO.

“Încă de la început ne-am gândit destul de mult dacă să partajăm informații strategice cu Ucraina. Vedem că a avut un impact atât la nivel tactic, cât și strategic”, potrivit unui actual oficial din administrația americană, citat de NBC. Și la nivel oficial, un purtător de cuvânt de la Casa Albă a recunoscut că “oferim în mod regulat informații detaliate și în timp util celor de pe câmpul de luptă. Vom continua să facem acest lucru”.

Administrația Biden a trimis în Ucraina o echipă militară, înainte de invazia Ucrainei, pentru evaluarea stării sistemelor de apărare antiaeriană și care au oferit sfaturi despre dispersarea lor, pentru a prelua controlul în aer, potrivit NBC. Oficialii respectivi au mai adăugat că la început, informațiile erau oferite în sensul apărării pozițiilor, dar pe măsură ce rușii au avansat și și-au intensificat atacurile, schimbul de informații a fost regândit și în sensul de a facilita ofensive ucrainene.

Potrivit oficialilor, CIA se concentrează și pe colectarea de informații pentru a-l proteja pe Volodimir Zelenski, pentru a nu fi asasinat. Directorul Agenției, William Burns, a declarat recent că în timpul vizitei sale la Kiev din ianuarie, i-a dat lui Zelenskiinformațiile pe care le aveam la acea vreme despre unele dintre cele mai grafice și îngrijorătoare detalii ale planificării rusești în privința Kievului și am a continuat să facem asta în fiecare zi de atunci”.

Sursa: NBC 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday