CIA a concluzionat că prințul saudit Mohammed bin Salman a ordonat personal uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în ciuda negărilor guvernului saudit că Salman ar fi fost implicat, potrivit informațiilor CNN și Washington Post.

Publicațiile susțin că această concluzie se bazează pe o înregistrare furnizată de guvernul turc și pe alte dovezi, inclusiv informații americane.

Anchetatorii cred, de asemenea, că o operațiune, cum ar fi cea care s-a încheiat cu moartea lui Khashoggi, nu s-ar fi întâmplat fără cunoștințele lui bin Salman, dat fiind controlul său asupra guvernului.

În concluziile sale, CIA a examinat mai multe surse de informații, inclusiv un apel telefonic pe care fratele prințului Salman, Khalid (ambasadorul saudit în Statele Unite), l-a avut cu Khashoggi. Khalid i-a spus jurnalistului că ar trebui să meargă la consulatul saudit de la Istanbul pentru a prelua mai multe documente.

O purtătoare de cuvânt a Ambasadei Saudite a spus într-o declarație că “afirmațiile din această presupusă evaluare sunt false. Continuăm să auzim diferite teorii fără să vedem baza primară pentru aceste speculații”.

Guvernul saudit a negat implicarea lui bin Salman în moartea lui Khashoggi.

Jamal Khashoggi a fost ucis pe  data de 2 octombrie, după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru a obţine o serie de documente necesare pentru căsătoria cu logodnica sa, care are cetăţenie turcă. Deşi în primă fază Arabia Saudită a negat orice implicare în acest caz, în cele din urmă a recunoscut că jurnalistul a fost ucis în consulat. Și Procurorul general saudit recunoaşte că jurnalistul a fost ucis în consulatul țării sale de la Istanbul şi cere condamnarea la moarte a vinovaţilor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday