Premiul Nobel pentru Pace este împărțit în acest an de către activistul belarus pentru drepturile omului, precum și de cele două ONG-uri din Rusia și Ucraina. Comitetul de decernare a distincției a apreciat că ”de ani de zile, ei au promovat libertatea de a critica puterea din stat și au luptat pentru apărarea drepturilor fundamentale ale cetățeanului. Au depus eforturi extraordinare de a documenta crime de război, abuzuri împotriva drepturilor omului și abuzuri din partea conducătorilor. Împreună, au demonstrat relevanța societății civile pentru pace și democrație”.

Înainte de anunțarea laureaților, la casele de pariuri erau văzuți ca favoriți președintele Volodimir Zelenski, portalul de știri Kyiv Independent, opozantul rus Aleksei Navalnîi, activista de mediu Greta Thunberg, Organizația Mondială a Sănătății, Nathan Law (activist pentru drepturile omului din Hong Kong), Ilham Tohti (un cadru universitar al comunității uigure) sau Simon Kofe (ministru de externe din Tuvalu). Conform cutumelor Comitetului Nobel, nominalizările vor fi desecretizate peste 50 de ani, scrie BBC.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost împărțit de jurnaliștii Maria Ressa (din Filipine) și Dmitri Muratov (din Rusia, fondatorul Novaya Gazeta), pentru “lupta lor curajoasă în apărarea libertății de exprimare”.

Sursă alternativă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday