Academia Suedeză a anunțat că romancierul Abdulrazak Gurnah, născut în Zanzibar, este laureatul premiului Nobel pentru Literatură a ediției din 2021. “Modul în care Gurnah s-a dedicat adevărului este izbitor. Acest lucru îl poate face sumbru, dar îl determină să lucreze fără compromisuri, în același timp în care urmărește destinele indivizilor cu o mare compasiune. Romanele sale se îndepărtează de stereotipuri și ne deschid calea către o Africa de Est diversificată cultural, necunoscută restului lumii”, a transmis comitetul care a decernat premiul.

Romancierul s-a născut în 1948, în Zanzibar, și a sosit în Marea Britanie la sfârșitul anilor 1960 ca student. Principalele sale lucrări academice se axează pe post-colonialism și colonialism, în special în ceea ce privește Africa, Caraibe și India.

În cariera de scriitor, Gurnah a scris 10 romane, iar cea mai cunoscută lucrare a acestuia este romanul “Paradise”, apărut în 1994, care a câștigat premiul de literatură Booker. Anul trecut, Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de poeta americană Louise Gluck.

Recompensa pentru câștigarea Nobel se ridică la 1,1 milioane de dolari.

Scriitorul român Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriții de a primi acest premiu, alături de scriitorul japonez Haruki Murakami.

Sursa: CNN, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday