Ludovic Orban și noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, au susținut declarații de presă în această dimineață, referitor la noua strategie de luptă împotriva coronavirusului.

Premierul a subliniat că autoritățile nu stabilesc aleatoriu ce persoane vor fi testate: “Poveștile care circulă, că ne apucăm să selectăm noi 10.000 de oameni pe care să îi testăm, sunt povești. Există o procedură, criterii de prioritizare. Există o ordine a priorităților în ceea ce privește testarea persoanelor”.

Principalele declarații:

Premierul Ludovic Orban:

„Am ținut să fiu personal prezent la instalarea în funcție a domnului ministru Nelu Tătaru. Domnul ministru a organizat o ședință a Colegiului de conducere, în cadrul căreia am discutat prioritățile pentru Ministerul Sănătății, în perioada următoare.

Sigur că păstrăm aceleași direcții de acțiune, obiectivul nostru fundamental este de a apăra sănătatea și viața cetățenilor români, de a reduce răspândirea virusului, de a crește capacitatea de diagnosticare, de a întări DSP-urile, pentru a face face misiunii pe care o au în lupta pentru coronavirus, de asemenea de a pregăti spitatelele pentru a primi pacienți cu coronavirus.

Am discutat despre urgența achiziționării de echipamente de protecție care să protejeze pe toți aceia din sistemul de sănătate publică ce sunt implicați în lupta împotriva coronavirus și, de asemenea, să protejeze cadrele medicale și nemedicale.

I-am transmis personal domnului ministru solicitarea să distribuie echipamente de protecție, dezinfectanți și către rețeaua de medici de familie și către medicii din ambulatoriu.

Am încredere în capacitatea domnului Tătaru de a face față provocărilor nemaiîntâlnite generate de epidemia de coronavirus. Este deja în dispozitivul de luptă contra acestui virus de o bună bucată de vreme, cunoaște foarte bine dispozitivul și are capacitatea de a lua cele mai bune decizii.”

Î: De ce și-a dat demisia domnul Costache?

„Domnul Costache și-a dat demisia din motive de natură personală și profesională, așa cum am prezentat public.

Doamna Bumbac ocupa funcția de secretar general prin delegare de competențe, deci nu prin concurs. Consider că, odată cu numirea unui nou ministru, noul ministru trebuie să propună secretarul general. Secretarii trebuie să facă o echipă bună cu ministrul, secretarul general este practic mâna dreaptă a ministrului.”

Î: Pe o scară de la 1 la 5, cum ați descrie România în lupta cu această boală?

„Uitați-vă la date. Pe 25 sau pe 26 februarie, în România era un caz. În Spania erau 2 cazuri, în Franța erau tot câteva cazuri. Uitați-vă la numărul de cazuri din România, un pic peste o mie, în timp ce în celelalte țări numărul este de ordinul zecilor de mii. România a luat măsuri extrem de serioase.

Vă readuc aminte că România a mai avut o specificitate care nu s-a mai întâmplat în alte țări. S-au întors persoane din țări grav afectate de epidemie. Dacă nu am fi luat măsurile severe de carantinare, răspândirea ar fi fost foarte mare în România.

Vă readuc aminte că am introdus obligativitatea desfășurării anchetelor epidemiologice, măsură care a limitat răspândirea virusului. Am luat toate măsurile înaintea oricărei țări care erau mai afectate de coronavirus.

Protejarea persoanelor în vârstă, care a fost o preocupare încă de la începutul declanșării epidemiei. De asemenea, numărul de cazuri de îmbolnăviri este foarte mic, în raport cu numărul de cazuri din celelalte țări europene.

Aș prefera să nu mă refer la cazuistică. Suntem la un număr de decese relativ mic, care este sub nivelul de mortalitate din alte țări. De regulă, cei care au decedat aveau și alte afecțiuni, lucru care s-a manifestat și în alte țări.

Uitați-vă, de exemplu, multe dintre decese sunt provocate de alte afecțiuni. Capacitatea de diagnosticare a fost limitată, România nu a fost pregătită. Cred că la începutul săptămânii viitoare vom avea capacitatea să creștem numărul de teste la peste două mii de teste. I-am solicitat ministrului să distribuie cât mai repede testele achiziționate din Coreea de Sud.

Capacitatea noastră de diagnosticare va crește constant, astfel încât să putem pune diagnosticele în timp util. Pe de altă parte, repet cu fiecare ocazie că nu putem stabili persoanele care sunt diagnosticate în mod aleatoriu.

Poveștile care circulă, că ne apucăm să selectăm noi 10.000 de oameni pe care să îi testăm, sunt povești. Există o procedură, criterii de prioritizare. Există o ordine a priorităților în ceea ce privește testarea persoanelor.

Spitalele sunt de mai multe subordonări. Uitați-vă, de exemplu, că în cele care sunt în prima linie a bătăliei nu au apărut cazuri de îmbolnăviri. În cele care erau stabilite în linia a 2-a, de asemenea nu sunt cazuri.

Au apărut cazuri mai ales în spitalele de subordonare locală. Uneori, managerii au fost de vină, în alte cazuri au fost cadrele medicale. Un factor care a contribuit a fost și precaritatea mijloacelor de protejare.

Triajul trebuie să determine orice persoană care are cât de cât o simptomatologie. Trebuie să fie introdusă într-un circuit special. Dacă un om are istoric de călătorie, dacă a intrat în contact cu un pacient pozitiv, normal că trebuie tratat ca un potențial pacient infectat și trebuie tratat în condiții speciale.

Știți foarte bine că primul deces din universitar a fost la o persoană care prezenta simptome. S-a întârziat 48 de ore decizia de a se pune diagnosticul și s-a ajuns în situația în care s-a ajuns.”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:

„Sunt un om care a venit din teritoriu, focarul Suceava nu schimbă cu nimic atitudinea pe care am avut-o, doar că la nivel local trebuie schimbate multe lucruri. Trebuie reinițiate niște proceduri, pe care autoritățile trebuie să le pună în practică, să le respecte.

Avem două direcții: prevenția și tratarea. Vom asigura acel necesar de aparatură, de materiale sanitare și echipamente sanitare de protecție, precum și acel număr de teste. Personalul medical va avea prioritate la acea testare.

Trebuie să avem grijă de personalul nostru, vor veni săptămâni și mai grele, vor fi și cazuri critice, vom trece peste această perioadă și vom fi întăriți.

După evenimentul pe care l-am avut la Suceava voi accentua pe acele proceduri, protocoale care trebuie respectate la nivel local. Se vor face iar instruiri, echipamente de protecție, aparatură care trebuie la nivel local.

O recăpătare a încrederii personalului medical în el însuși.

O testare care trebuie făcută conform anchetelor epidemiologice. Am văzut anchete terminate la jumătate, care nu urmăresc cazurile în sine. Un management care trebuie schimbat, nu mă încălzește cu nimic să văd că sunt stocuri de echipamente, dar nu sunt folosite acolo unde trebuie.

DSP-urile vor lua și măsuri vis-a-vis de medicii de familie. Am solicitat să aibă și legătură cu tot ce înseamnă medicii stomatologi. Vă repet, prioritățile vor fi aprovizionarea cu materiale sanitare, cu echipamente de protecție și medicamente a spitalelor care sunt de suport Covid în toate județele.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday