Principalele declarații ale lui Ludovic Orban: 

 • Toate măsurile anunțate în deschiderea ședinței de guvern vor fi valabile de luni, timp de 30 de zile. Toate școlile trec în regim online, indiferent de incidență. Această măsură e luată din două motive: siguranța copiilor și faptul că mulți copii sau adolescenți, dacă contractează virusul, sunt asimptomatici. Devin purtători și transmit virusul mai departe.
 • Creșele și after-school-urile nu vor fi afectate. Grădiniță online e un sistem complicat. Este o măsură temporară, luată într-un moment dificil, cu riscuri majore.
 • Obligativitatea portului măștii este o măsură pe care nu am instituit-o numai noi. Am încercat s-o introducem gradual, în funcție de incidență, dar se pare că nu e suficient. Astfel, suntem nevoiți să instituim obligativitatea portului măștii.
 • Vrem ca angajații să înceapă programul la ore diferite, acolo unde este posibil. Prefecții trebuie să discute cu angajatorii să facă un plan, atât pe instituții publice, cât și companii private.
 • Măsurile luate până acum NU au reușit să oprească creșterea, după mai bine de două săptămâni. 
 • Capacitatea de testare trece de 50 de mii de teste. Nu facem 50 de mii pentru că nu sunt atâtea solicitări.
 • Am decis să achiziționăm 3 milioane de teste antigen, care pot fi cumpărate din farmacii. Aceste teste nu pot stabili diagnosticul, dar te ajută în triaj, la UPU, să-ți faci o imagine de ansamblu. Pot fi folosite de medici, în căminele de bătrâni.
 • Ce înseamnă circulație restricționată noaptea? Că pe timpul nopții ne putem deplasa la muncă, pentru motive medicale, deplasări necesare. Magazinele se închid, deci nu putem ieși la cumpărături noaptea. S-a constatat că foarte multe cazuri apar în cadrul unor petreceri private, fie în spații private, fie în diferite locații. Carantina va începe la 22-23, suntem în evaluare să stabilim ora.
 • Nu se închid toate magazinele la 21, farmaciile și benzinăriile rămân deschise.
 • Pentru circulația pe timp de noapte va fi introdusă probabil o declarație pe proprie răspundere. Încercăm s-o introducem și online. Restricțiile de circulație pe timpul nopții vor fi în vigoare în toată țara.
 • Despre telemunca – se va face un dialog privind locurile unde se poate desfășura telemunca. E la latitudinea firmelor. Vom introduce în legislație pârghiile de control pentru aceste activități. Trebuie să oferi și stimulente în acest sens. 
 • Piețele agro-alimentare se închid. Deci Piața Obor se închide. De câte ori au fost controale, acolo nu s-au respectat regulile. Posibil să rămână deschise piețele în aer liber.

În deschiderea ședinței de guvern de joi, Președintele Iohannis a prezentat principalele propuneri pentru următoarea perioadă, în contextul înmulțirii cazurilor COVID-19. Printre acestea, școlile să treacă în online, angajații din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie închise seara, la ora 9, circulația pe timpul nopții să fie restricționată.

Joi, numărul cazurilor noi a fost aproape de pragul de zece mii, fiind raportate 9.714 de persoane infectate în ultimele 24 de ore, din 37.742 de teste (25,7%). În acest interval 121 de persoane au decedat. Record de pacienți internați la terapie intensivă (1.014).

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday