Premierul Ludovic Orban a anunțat că a solicitat DSP-urilor să dispună toate măsurile de protecție sanitară, într-o videoconferinţă cu prefecţii la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în condițiile în care vineri s-a înregistrat în România un număr record de cazuri de coronavirus, 799. ”Științific e dovedit că acest virus există și poate provoca moartea. Am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome și apoi s-au întors în spital în situații critice sau chiar au decedat”, a mai spus Orban. Marți va intra în vigoare Legea care reglementează carantina, aprobată de Parlament ieri.

Principalele declarații:

  • Am dat un mesaj de mobilizare, de concentrare. Am cerut fiecărei instituții să se organizeze eficient.
  • Prefecților le-am cerut să facă ședințe operative zilnice pentru a dispune toate măsurile necesare, pentru a sancționa toate încălcările măsurilor sanitare.
  • Am solicitat DSP-urilor să dispună toate măsurile de protecție sanitară, după intrarea în vigoare a legii. Să ne asigurăm că orice purtător de virus respectă măsurile și nu pune în pericol sănătatea celorlalți cetățeni.
  • Avem sancțiuni, de la amenzi până la posibilitatea de a suspenda activitatea agenților comerciali. 
  • Le-am solicitat să efectueze controale în locurile unde există risc epidemiologic. Am solicitat atenție sporită pe transportul public.
  • Orice om diagnosticat cu Covid are nevoie de o evaluare medicală, după părerea mea. Sfatul meu către români e să nu stea doar 48 de ore, să stea cinci zile, să facă investigații.Am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome și apoi s-au întors în spital în situații critice sau chiar au decedat.
  • Chiar și după ce pleacă din spital, trebuie să rămână sub supraveghere medicală și la orice evoluție a bolii să facă apel la un cadru medical.
  • Este important ca după ce o persoana infectată din spital să nu se trateze unde vrea.
  • Științific este dovedit că acest virus, că o dată ce ești infectat cu acest virus poți să fii în pericol, că provoacă evoluții neașteptate, că afectează persoanele cu alte boli și că provoacă moartea. Îmi pare rău că o mare parte dintre cei care fac această campanie negaționistă sunt totuși oameni cu capul pe umeri și nu înțeleg de ce fac asta.

Declaraţii de presă susţinute de premierul Ludovic Orban după participarea la videoconferința cu prefecții și șefii structurilor MAI #LudovicOrban #Covid19 #MAI

Declaraţii de presă susţinute de premierul Ludovic Orban după participarea la videoconferința cu prefecții, șefii structurilor MAI și ai celorlalte instituții și autorități cu atribuții în gestionarea situației generate de creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19#LudovicOrban #Covid19 #MAI

Posted by Guvernul României on Friday, July 17, 2020

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday