Premierul Ludovic Orban reclamă că CCR „nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare”, după ce Curtea a decis astăzi că legea prin care erau abrogate pensiile speciale, mai puțin ale militarilor și polițiștilor, este neconstituțională.

„Decizia legată de neconstituționalitatea legii inițiate de PNL, care a reglementat desfiinațarea pensiilor speciale, și prin această decizie CCR arată că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare. Că vrea menținerea unui sistem de calcul privilegiat pentru categorii care au beneficiat de legi speciale, nu pe baza contributivității. Ca liberali, am susținut ca principiul de calcul să fie ce al contributivității, un principiu just. Singura excepție pe care o susținem este în cazul cadrelor militare. Acest demers a fost zădărnicit de CCR, care conține oameni care nu ar trebui să se pronunțe, pentru că ei înșiși beneficiază de pensii speciale, deci sunt în conflict de interese”, a declarat Orban.

Premierul a mai spus că se va lua o decizie în privința legii, după motivarea Curții: „Am avut, prin parlamentari, amendamente care au fost respinse. Există propuneri legislative aflate în Parlament, vedem cum vor evolua”.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale era la finalul lui martie de 9.463, în creștere cu 175 față de aceeași perioadă din 2019. Peste patru mii sunt magistrați, cu o pensie medie de aproape 19 mii de lei/lună. În plus, G4media nota într-o analiză că aproape 770 de foști parlamentari primesc anual pensii speciale în valoare totală de peste zece milioane de euro.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday