Din punctul meu, Ungaria nu își mai are locul în Uniunea Europeană. Dar, din nefericire, nu pot să fac nimic de unul singur, este nevoie ca toate celelalte 26 de state membre să spună: trebuie să pleci. Asta ar trebui să se întâmple pas cu pas, iar, între timp, nu poți spera decât că se vor adapta”, a declarat premierul olandez Mark Rutte jurnaliștilor înainte de summitul UE la care este prezent și premierul ungar Viktor Orban.

Declarațiile premierul olandez au loc după ce la începutul acestei luni, parlamentul Ungariei a adoptat o legislație care interzice toate materialele și programele educaționale destinate copiilor care sunt considerate a ”promova homosexualitatea”. Legea restricționează accesul copiilor și tinerilor la cărți, filme și alte forme de conținut care prezintă orice altceva decât heterosexualitatea sau identitățile de gen atribuite la naștere.

Măsura a determinat critici intense din partea ONG-urilor pentru drepturile omului și a partidelor de opoziție. În ziua în care a fost adoptată, mii de persoane s-au adunat la Budapesta în fața parlamentului pentru a protesta împotriva proiectului de lege.

Marți, 14 din 27 de țări ale UE și-au exprimat ”profunda îngrijorare” față de lege printr-o declarație comună inițiată de Belgia. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat, de asemenea, proiectul de lege.

Von der Leyen, care a vorbit în cadrul unei conferințe de presă miercuri la Bruxelles, a declarat că proiectul de lege ”discriminează în mod clar persoanele pe baza orientării lor sexuale”. ”Este împotriva tuturor valorilor, valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, iar aceasta sunt demnitatea umană, egalitatea și drepturile fundamentale ale omului”, a spus ea.

Premierul ungar Viktor Orban a respins criticile conform cărora noua lege ar afecta drepturile comunității LGBT: ”Legea nu privește homosexualii, ea privește modul în care părinții doresc să facă educația sexuală a copiilor lor”.

Sursă: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday