Viorica Dăncilă a declarat la începutul ședinței de guvern că ,,bugetul anului 2019 este echilibrat și concentrat pe politici sociale și de dezvoltare” și că anul acesta este ,,anul investițiilor”.

Declarațiile premierului Dăncilă:

,,Am luat în calcul alocări bugetare care vor onora obligațiile asumate de România, cum ar fi 2% pentru Apărare, ce asigură respectarea angajamentelor și sumele necesare acțiunilor Președinției României la Consiliul UE.

Ministerul Fondurilor Europene are un buget record. Pentru prima dată valoarea PIB va depăși suma de o mie de miliarde de lei, încă o confirmare a măsurilor bune de stimulare economică. Deficitul se va păstra la 2,55% din PIB.

Asigurăm finanțarea majorării pensiilor și salariilor, plata indemnizațiilor sociale, măsuri asumate în programul de guvernare. Continuăm creșterea punctului de pensie, la 2080 lei față de 1900 lei anul trecut.

Sănătatea e prioritatea 0 pentru noi. Anul acesta finanțarea este cu 6,1 mld mai mare față de sumele cheltuite anul trecut. Se impune creșterea investițiilor, ne preocupăm nu doar de venituri, ci și de investiții.

Spitalul de Pediatrie Timișoara, Fălticeni, Neamț, Bistrița. Ministerul Sănătății are ca prioritate îmbunătățirea programului Mama și Copilul prin care se vor achiziona 1000 de incubatoare.

La Educație am crescut cu 40% alocarea, bani pentru investiții, dar și pentru majorări salariale. Dotarea fiecărei clase pentru 5-12 cu table electronice interactive, rechizite pentru două milioane de copii. Majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice.

2019 va fi anul investițiilor, în proiect alocăm 4,86% din PIB pentru investiții, creștere cu 45% față de 2018. Alocare importantă este la ministerul Transporturilor. Bugetele locale beneficiază de o alocare record. Totalul sumelor sunt de 47,9 miliarde de lei, cu 19,3% mai mari decât cele din 2018”.

Amintim că au existat mai multe critici la adresa proiectului de buget. Agenția Fitch a avertizat că ,,proiectul de buget al României este bazat pe presupuneri optimiste și nu reușește să înlăture incertitudinile fiscale, în special cele legate de noua taxă bancară”.

De asemenea, primarii marilor orașe au avut mai multe întâlniri cu liderii Guvernului, dar și cu Liviu Dragnea, în care și-au exprimat nemulțumirile privind bugetul. Gabriela Firea a cerut referendum în Capitală privind bugetul, ca cetățenii ,,să decidă cum vor fi cheltuiți banii”. ,,Nu sunt banii domnului Dragnea, el nu este regele României”, spunea Primarul General.

Și DIICOT a criticat proiectul de buget pe 2019, spunând că banii alocați permit funcționarea pentru doar șase luni. ,,Salariile polițiștilor judiciari nu vor putea fi plătite. Suntem și în imposibilitatea a achita facturile pentru utilități”, preciza DIICOT.

În ciuda acestor critici, Eugen Teodorovici a declarat că bugetul pe 2019 este revoluționar. De asemenea, ministrul a precizat că fiecare cheltuială a ordonatorilor principali de credite trebuie aprobată de ministrul Finanţelor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday