Premierul Florin Cîțu a declarat în direct pentru Digi24 că rata de pozitivare a scăzut mai rapid “decât se așteptau autoritățile, deoarece românii au înțeles că trebuie să se vaccineze”. Acesta a mai precizat și că maratoanele de vaccinare vor continua toată vara, pentru a susține realizarea obiectivelor anunțate joi de Klaus Iohannis. Despre pașapoartele de vaccinare, Cîțu a declarat că aplicația este gata, dar că trebuie lansată la nivel european și că acest lucru ar trebui să se întâmple până la 1 iulie.

Principalele declarații ale premierului Florin Cîțu:

 • Starea de alertă rămâne. Vom avea mâine o ședință de Guvern pentru a stabili ce restricții rămân. În spațiile închise, în piețele în aer liber, în locurile aglomerate și în stațiile de autobuze se păstrează masca.
 • Riscul rămâne în continuare în societate, iar dacă vrem să se continue etapele de relaxare, trebuie să ne vaccinăm. Eu am luat în calcul voința românilor de a reveni la normalitate.
 • Dacă se oprește vaccinarea, ne întoarcem în pandemie. Decizia de astăzi este una importantă, dar mai avem pași de urmat. Astăzi am prezentat un plan, iar după vom reevalua lucrurile.
 • Noi am împărțit lucrurile în două capitole – activitățile în spații închise (baruri, cafenele, restaurante), care de la 1 iunie sunt propuneri să fie deschise la 50% din capacitate pentru cei vaccinați, iar pentru activități în spații deschise de divertisment avem de la 15 mai evenimente cu capacitate de 25%. 
 • Evenimentele private se vor putea desfășura cu capacitate de 70 de persoane vaccinate.
 • De când vom avea pașaportul de vaccinare? Noi suntem pregătiți. Va fi folosit la ieșirea din țară sau de către cetățenii străini care vor să intre în România. Aplicația este gata, dar trebuie pornită la nivelul UE. Ar trebui să avem o variantă finală la 1 iunie.
 • Dispar restricțiile de noapte pentru trafic și activități economice (magazinele). Barurile, cafenelele, restaurantele rămân închise până la 1 iunie. Nu se pot organiza încă petreceri de noapte.
 • Dacă obiectivele nu sunt atinse, putem discuta despre o frână de mână. Dacă vrem să menținem acest calendar de revenire la normalitate a unei economii după pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Nu văd ridicarea stării de alertă.
 • Pe data de 22 mai se va organiza Finala Cupei României, la 25% din capacitate pentru evenimente sportive. O propunere este ca doar persoanele vaccinate să poată participa. În aceeași zi, Guvernul României iese în stradă pentru a susține campania de vaccinare, iar miniștrii vor promova vaccinarea prin toată țara.
 • Nu este o amenințare în acest moment că doar jumătate dintre cadrele didactice s-au vaccinat.
 • Vaccinații nu vor avea un statut social special, dar este normal să aibă anumite beneficii.
 • Vom construi PNRR astfel încât să putem să accesăm banii în etape. Dacă atingem unele borne, în 2022 vom putea accesa alți bani, și tot așa.
 • Despre uciderea ursului Arthur: România trebuie să aibă o strategie foarte importantă privind fauna. Trebuie să vedem ce strategii au și alte state care au o populație mare de urși și să urmărim cum au stabilit acea strategie. Nu este vorba doar despre urși, vrem o strategie pentru toată fauna din România. Legea trebuie aplicată.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday