Premierul Florin Cîțu a făcut un apel la toți oameni politici să ia parte la campania de vaccinare. ”Este nevoie de implicarea bisericii în campanie, mai ales în mediul rural. Așa cum arată lucrurile, vom avea dozele pentru a vaccina 10 milioane de români la finalul lui iulie”, a adăugat șeful executivului.

Principalele declarații ale premierul Cîțu:

Trebuie să înțelegem măsurile pe care le-am luat și ce urmează să facem în perioada următoare. Am structurat prezentarea astfel: despre campania de vaccinare, situația epidemiologică – cerusem o analiză despre traficul din magazine, care să analizeze și contextul perioadei sărbătorilor – vom avea și această analiză.

Azi voi anunța constituirea unui comitet interministerial care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate – asta este prima bornă pe care o punem.

Campania de vaccinare – luna aprilie și luna mai – vom avea 8,3 milioane doze de vaccin. La finalul lunii mai vom avea 5 milioane de persoane vaccinate, cel puțin sau 6,3, în cel mai bun scenariu. Cele cinci milioane înseamnă că 35% din populație va fi vaccinată și putem vorbi de revenirea economiei. 

Fac un apel la toți oameni politici: trebuie să ia parte la campania de vaccinare. Este nevoie de implicarea bisericii în campanie, mai ales în mediul rural. Așa cum arată lucrurile, vom avea dozele pentru a vaccina 10 milioane de români la finalul lui iulie.

Avem dozele, deja sunt programate – 70% din persoanele adulte, putem vorbi de redeschiderea totală a economiei  dar trebuie să mergem să ne vaccinăm. Lucrurile merg în direcția corectă.

La finalul lui aprilie vrem să ajungem la 100 de mii de persoane vaccinate pe zi. Este nevoie să ne înregistrăm pe platformă, să revenim la normalitate – vaccinarea este singura soluție.

Lucrurile s-au stabilizat. După consultări cu oameni politici și reprezentanții cultelor, am hotărât că putem sărbători paștele și cu restricții. 

Suntem pe un platou, care se menține de o săptămână. Pe București avem o stabilizare, chiar scădere, de câteva zile. La fel și la Ilfov. Timișoara scade – deci măsurile au avut efect.

Vă cer să aveți răbdare. Măsurile dau rezultate, avem datele zilnice care demonstrează. Suntem pe un platou, dar trebuie să păstrăm ce avem acum. Doar prin vaccinare putem reveni la normal.

Situația din spitale a fost, este și va rămâne pe presiune.

Comitetul interministerial – avem nevoie să arătăm românilor că putem reveni la normalitate. la 1 iunie facem primul pas. Toată economia trebuie să fie implicată. Mâine voi avea o întâlnire cu asociația HORA.

Trebuie să vedem cum merge campania de vaccinare – dacă avem suficienți vaccinați până la 1 iunie, pentru că nicio altă soluție nu ne ajută, în afară de vaccinare. 

Comitetul va include toate ministerele și asociații și patronate. Se poate. Nu mai avem aglomerări în weekend, nici pe pârtii, nici în cluburi.

Vaccinarea este singura soluție!

La ce măsuri de relaxare am putea să asistăm la 1 iunie?

Așteptăm să se întrunească Comitetul. Eu sper la cât mai multe, dar depinde de numărul de vaccinați.

Certificatul verde se va aplica și în România?

În niciun caz.

Teste de salivă care ar urma să se aplice în școli. Ministrul Sănătății a spus că nu sunt eficiente. Ce părere aveți?

Cred că INSP trebuie să le includă.

Am văzut că protestatarii cer ridicarea restricțiilor. Au avut un efect asupra deciziei aceste proteste?

Nu, în niciun caz. Măsurile sunt luate pe baza datelor.

Care este rate de imunizare la nivel național? Se ia în calcul și rata celor care au avut Covid?

Se ia în calcul. 

Se analizează posibilitatea ca în mediul privat să se bage obligativitatea unor condiții pentru participarea la evenimentele private?

Acesta este rolul comitetului.

Reprezentanții magazinelor cer deschiderea până la 19. Veți modifica regula?

Nu a fost discutată ora – ora 18 a fost decizia. S-a cerut respectarea unor norme, câte persoane intră și așa mai departe. 

Sectorul HORECA. Aveți pregătit un ajutor pentru afacerile care s-au închis, în afară de cele anunțate?

Până acum am avut mai multe măsuri.

Ce fel de studii de la specialiști ați avut pe masă. Ați văzut cozile imense de la magazine?

Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea este principalul factor de răspândire al virusului. Vedem că după ce am luat această măsură avem un platou, chiar o scădere, care ne eficiența.

Înainte de pandemie sectorul HORECA funcționa în regim strict fumători nefumători. La redeschidere, este posibil ca în aceste unități să funcționeze după principiul vaccinați/nevaccinați?

Vom discuta în comitetul interministerial. Trebuie să luăm o decizie ca toată economia să funcționeze.

Evenimentele private (nunți, botezuri) vor fi reprogramate?

După 1 iunie revenim la normalitate, însă nu putem reveni la situația de dinainte de pandemie. Vom asculta specialiștii și vom lua o decizie despre cum să mergem mai departe.

În comitet vor intra toate ministerele. Cum este organizat?

Nu este prima oară când se întâmplă acest lucru. Fiecare minister va avea discuții pe sectorul respectiv. Va aduce aceste soluții în comitet, unde vor fi discutate și vor fi completate.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday