Principalele declarații ale premierului:

  • Guvernul a decis acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova. Delegația va fi formată din reprezentanți DSU, se vor duce echipamente de protecție medicală, măști, combinezoane, mănuși. Materialele ce se vor dona sunt în valoare de 11 milioane de lei.
  • Am avut discuții despre OUG cu măsurile anunțate, pentru a reduce din cheltuieli. OUG e încă în avizare, a fost în primă lectură. De ce a fost important. Vorbim de un punct de pensie modificat de PSD din motive electorale, pentru septembrie, corectăm și va crește punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022. 
  • Efortul suplimentar pentru creșterea pensiilor este deja de 8 miliarde de lei. 19,2 miliarde de lei mai mult decât în 2019. Efortul cu plata pensiilor în 2020 și 2021 este de 19 miliarde de lei. 
  • Mai mult, avem cheltuielile cu asistența socială și cele cu salariile. Știți că s-au dublat în guvernarea PSD. E nevoie de măsuri structurale. Știți că evoluția economiei din păcate e sub lupa agențiilor de rating și din cauza măsurilor luate de PSD suntem singura țară din UE în procedura de deficit excesiv. 
  • În 2008 majoritatea țărilor erau în această procedură. Mai mult, în 2021 majoritatea țărilor UE vor reduce deficitul. Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, nu se mai poate. Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susținute, crescute din pix, care nu vor fi tăiate, dar vor fi plafonate. 
  • În 2021 vom recalibra finanțele României și vom începe cu o creștere a veniturilor și plafonare a cheltuielilor. Încercăm să menținem sub control.
  • Voucherele de vacanță sunt văzute ca un spor, au fost prelungite cele din 2019 și 2020, aproape 4 miliarde de lei vouchere nefolosite. Am dat voie să fie folosite anul acesta, sunt în circulație. De aceea, cele care trebuiau emise anul acesta se vor emite anul viitor, economie la buget.
  • Un alt subiect dezbătut a fost gratuitatea pentru transportul gratuit pe tren pentru studenți. Se modifică și se revine la reducerea de 50%. Nu văd o tragedie. Și în alte țări există doar reduceri, de exemplu în Belgia este până la 50% reducerea.
  • Așa cum v-am promis vom pune în dezbatere publică bugetul, seara aceasta sau dimineață. Dau câteva repere. Creșterea economică pentru 2021 e estimată cu un PIB nominal de 1.160 mld de lei.
  • Revenirea la 3% va fi în 2024, pentru 2022 estimăm un deficit de 5,4%, 4,67% în 2023. Este un program de patru ani pentru stabilizarea finanțelor publice.
  • Veniturile vor crește cu 13% aproape anul acesta. Sunt o mare parte din veniturile pe care le încasăm acum, de anul trecut. Investițiile de anul trecut au fost cu 10 miliarde mai mult decât în 2019. Am vrut ca jumătate din investiții să fie pe fonduri europene. 46% s-au făcut așa.
  • Investițiile vor crește la aproape 61 miliarde de lei, sper ca aproape 60% să fie din fonduri europene
  • Nu există divergențe în coaliție pe tema bugetului. Toți vrem bani mai mulți, dar 7% din PIB e un deficit foarte mare, asta înseamnă că economia e stimulativă în continuare. E bine să fie așa, va fi până în 2023 când nu va mai fi așa. Suntem singura țară cu deficit excesiv moștenit de la PSD. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday