Update: Proiectul va fi trimis la Parlament pentru formularea amendamentelor. Ulterior, în cadrul unei noi ședințe, vor fi încorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.
“Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, însă Ministerul Finanțelor are termen o săptămână pentru a propune un proiect pentru a limita comisioanele din procesul de distribuție a bonurilor. TVA pentru bilete la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive va fi de 9%. Pentru instituții de cultură cu mai puțin de 50 de angajați, oportunitatea de comasare revine autorităților locale. A fost eliminat pragul de 2,5% din bugetul autorităților locale pentru care pot finanța evenimente recreative sau sportive”, a completat oficialul.
Știrea în forma inițială:
”Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare. România nu își mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate, sunt 15% din PIB. Nu există alt exemplu de stat modern care poate funcționa în aceste condiții. Bugetul României se bazează pe taxe plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice. Avem un paradox aberant – cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici impozite pe capital. Ca premier, sunt obligat să pun interesul românilor pe primul loc, nu al celor care vor face profituri doar de sute de milioane de euro, nu zic de miliarde de euro”, a declarat premierul Ciolacu înaintea ședinței de guvern în care au fost adoptate măsurile fiscale.
”Am văzut interpretări cum că aceste decizii aduc austeritate. Austeritatea a fost în 2010, când s-au tăiat pensii și salarii și s-a mărit TVA-ul. Noi nu majorăm TVA-ul general. Îl păstrăm pe cel la alimente, la energie, la lemne, la cărți. Nu se poate vorbi de austeritate când o măsură este creșterea salariului minim cu 10%, până la 3.300 de lei și a celui în construcții cu 12%. Angajații obișnuiți nu vor plăti taxe în plus. Se vor desființa mii de posturi de șefi la stat. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar, de după Revoluție. Nu am de gând să dau niciun pas înapoi. E nevoie de o reformă majoră, pentru că e singura șansă de a continua dezvoltarea României. Sunt pregătit să mi-o asum”, a adăugat Ciolacu.
Conform Profit.ro, Ministerul de Justiție a emis un aviz cu zeci de observații pe măsurile fiscale ce urmează a fi adoptate. Instituția notează că ar fi nevoie de un aviz al CSAT, deoarece impozitarea băncilor concomitent pe cifra de afaceri și pe profit ar putea încălca Constituția. De asemenea, o altă problemă ar fi limitarea la cel mult 1.500 de lei a sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare.
Principalele prevederi, potrivit Economedia, sunt următoarele:
- Microîntreprinderile vor plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
- Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri, în cazul în care impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.
- Băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
- Scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei (brut).
- Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS.
- Crește TVA pentru anumite produse. Se menține TVA de 5% la cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică. Crește de la 5% la 9% TVA pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Crește de la 9% la 19% TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat.
- Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
- Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.
- Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.
- Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
- Cresc accizele la țigări și alcool.
- Numeroase măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
- Se instituie Sistemul național RO e-Sigiliu în vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României.
- Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.
Forma integrală a proiectului care va fi trimis parlamentului poate fi accesată aici.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.