”Nu uitați că și UE a invocat același articol (articolul 16) în ianuarie, în timpul disputei privind distribuția vaccinurilor între noi și ei. Cred că prietenii noștri europeni nu au înțeles că noi reprezentăm o singură țară, un singur teritoriu”, a mai spus Boris Johnson, care a adăugat că poate lua decizia suspendării la finalul lunii, dacă nu va ajunge la o soluție cu UE.

În replică, un reprezentant al Uniunii Europene a declarat că o soluție pragmatică va trebui adoptată și că blocul comunitar ”nu va uita pur și simplu că există un protocol”. În baza articolului 16, una dintre părțile semnatare poate să suspende aplicarea unor prevederi din acordul Brexit, dacă consideră că aplicarea are consecințe negative asupra economiei, societății sau mediului înconjurător.

Emmanuel Macron, președintele Franței, i-a transmis lui Johnson că trebuie să onoreze ”acordul de divorț” semnat la finalul anului trecut, în timp ce ministrul britanic pentru afaceri externe, Dominic Raab, a declarat că ”UE poate găsi o soluție mai pragmatică privind protocolul pentru Irlanda de Nord, una de tip câștig-câștig, pentru ambele părți. În celălalt caz, nu putem permite ca integritatea Regatului Unit să fie afectată”.

Premierul Johnson a vrut ca în summitul G7, pe care țara sa îl găzduiește, să fie abordate mai ales problemele schimbărilor climatice și a depășirii pandemiei de coronavirus în țările sărace, însă subiectul relațiilor post-Brexit nu a fost deloc neglijate, notează Bloomberg. La șase luni de la semnarea acordului Brexit, relațiile dintre cele două părți s-au deteriorat, iar printre temele de dispută au fost distribuția de vaccinuri anti-Covid, drepturile de pescuit în apele comune, iar recent, comerțul la granițele Irlandei de Nord.

Sursa: Bloomberg.

Sursa foto: Twitter G7 UK.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday