Cei doi șefi de stat au vorbit în cadrul unei videoconferințe, în această după-amiază, continuând seria de convorbiri între reprezentanții ruși și cei ai SUA, NATO și UE. Potrivit Kremlinului, Putin și-a exprimat dezamăgirea că SUA și NATO nu au luat în considerare cerințele de securitate formulate de Rusia, dar a spus că va studia scrisorile primite miercuri din partea americanilor și a trupelor aliate.

Cei doi lideri au fost de acord cu continuarea dialogului pe probleme de securitate în Europa și au agreat că situația din estul Ucrainei trebuie detensionată, conform unei informări a Biroului Președinției Franceze, citată de BBC. Macron i-a cerut lui Putin ca Rusia să respecte suveranitatea țărilor vecine, iar rusul a replicat că nu are planuri militare ofensive, se mai arată în informare.

În același timp, potrivit BBC, la scurt timp după comentariile președintelui Putin către Emmanuel Macron, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța este gata să-și sporească prezența în Europa de Est, pentru a-și demonstra hotărârea.

În cursul zilei de astăzi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că țara sa urmărește diplomație și “nu război”, iar “dacă ar depinde doar de Rusia, nu ar fi niciun război”, în ciuda faptului că SUA au avertizat că un atac asupra Ucrainei ar putea avea loc oricând.

În cadrul unui apel telefonic de joi noapte, Volodimir Zelenski i-a transmis lui Joe Biden că este optimist în privința faptului că mai este cale lungă de urmat până ce diplomația să fie epuizată. Analiștii au comentat că Zelenski încearcă să minimizeze tensiunile generate de trupele ruse masate lângă granița de est, pentru a-și încuraja cetățenii.

Surse alternative: BBC, France24.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday