Potrivit OECD, șansele semnării unui acord global cu privire la modul în care sunt impozitate companiile multinaționale nu au fost niciodată mai mari. În același timp, FMI avertizează că lipsa unui acord fiscal riscă să ducă la un război comercial mondial.

Foto: Pascal Saint-Amans, directorul Centrului pentru Taxe din cadrul OECD

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și-a propus să ajungă până la mijlocul anului 2021 la un consens între cele 140 de țări care negociază de ani de zile. Optimismul OECD este alimentat de sprijinul administrației Biden care pledează pentru impunerea unui impozit global.

Șansele de succes nu au fost niciodată mai mari, deoarece există o dorință reală din toate părțile de a încheia această chestiune”, a declarat Pascal Saint-Amans, director al Centrului pentru Taxe din cadrul OECD. Totuși, acesta a adăugat că nu crede că toate problemele ar putea fi rezolvate în totalitate până în iulie și că ar putea dura până în octombrie până la finalizarea unui acord.

Directorul FMI a declarat, de asemenea, că un astfel de acord multilateral este singura soluție pentru a se asigura că firmele multinaționale foarte profitabile plătesc destule taxe în locațiile unde își desfășoară afacerile, cum este cazul țărilor cu venituri mici. 

Pandemia și criza climatică prezintă oportunități pentru regândirea sistemului internațional de impozitare, FMI susținând un acord în acest sens pentru a evita eventualele conflicte care ar putea genera pierderi comerciale din toate părțile. 

Discuțiile sunt organizate în jurul a două aspecte: cum se impozitează activitățile digitale transfrontaliere ale multinaționalelor și o rată minimă globală de impozitare a societăților. Pentru primul aspect, Administrația Biden a sugerat un domeniu de aplicare mai larg, care ar depăși afacerile digitale și s-ar concentra pe profiturile celor mai mari 100 de companii care au beneficiat cel mai mult de globalizare.

Cu privire la al doilea număr, Casa Albă a propus o rată minimă a impozitului pe profit de 21%, mult mai mare decât cele 12,5% pe care discuțiile s-au concentrat până acum. Saint-Amans se îndoiește că țările vor fi de acord cu o rată atât de mare, dar a adăugat că are mari speranțe că se poate găsi un acord privind o rată ușor mai mică.

Surse alternative: Reuters, Bloomberg.

Folosim cookies