Portugalia, care deține președinția rotativă a Consiliului UE până luna viitoare, susține că Uniunea ar trebui să facă o recomandare pentru celelalte 26 de state membre să își redeschidă granițele pentru turiștii britanici.

Rita Marques, ministrul Turismului din Portugalia, spune că Lisabona este încrezătoare că UE își va schimba recomandarea actuală conform căreia țările UE permit doar călătoriile esențiale din Marea Britanie, oferind Europei undă verde pentru a-i întâmpina pe turiștii britanici. Potrivit lui Marques, se așteaptă ca Consiliul statelor membre ale UE să adauge Marea Britanie pe lista țărilor terțe aprobate pentru călătorii neesențiale în UE la sfârșitul acestei săptămâni.

Știm că Comisia va reevalua situația concretă a Regatului Unit și, în principiu, conform informațiilor pe care le avem, această revizuire va fi favorabilă Regatului Unit”, a declarat Rita Marques pentru Financial Times.

Marques mai spune că este încrezătoare că ”certificatul verde digital” va fi gata până în iunie. ”Scopul nostru este să abandonăm reglementările de călătorie între țări și să trecem la un sistem în care regulile se bazează pe situația epidemiologică a fiecărei persoane”, a spus ea.

Portugalia este o destinație populară pentru turiștii din Marea Britanie și singura țară din UE aflată pe ”lista verde” a Angliei, cu 12 destinații pentru care a fost ridicată carantina de 10 zile și este necesar doar un test negativ Covid efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte.

Imediat după anunțul Portugaliei, agenția de turism online și compania aeriană Jet2 a anunțat că rezervările către Faro, aeroportul pentru coasta portugheză sudică a Algarvei și Madeira au crescut cu 600% în 24 de ore. Marques a spus că 30 de zboruri din Marea Britanie ar trebui să aterizeze în Portugalia numai luni, majoritatea în Faro. Prin deschiderea granițelor pentru britanici, ministrul Turismului speră să salveze acest sector care anul trecut a suferit cea mai mare scădere a numărului de turiști din 1994 încoace. Portugalia se numără printre economiile UE cele mai dependente de turism, care reprezintă aproximativ 17% din producția națională și 19% din locurile de muncă. 

Anglia a introdus, începând de azi, “pașaportul de vaccinare” pentru persoanele complet vaccinate. Acest document, eliberat deocamdată doar persoanelor care locuiesc în Anglia, le oferă acestora posibilitatea să călătorească în străinătate fără obligația intrării în carantină în țările care permit acest lucru.  

În schimb, Germania a decis, vineri, să introducă în carantină obligatorie persoanele care vin dintr-o anumită zonă a Regatului Unit considerată zonă de risc din cauza înmulțirii variantei indiene B.1.617. 

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday