Parlamentul portughez a votat legalizarea eutanasiei, care permite pacienților cu boli grave să solicite asistență de la un medic pentru a-și pune capăt vieții. “Cu acest vot, parlamentul a adăugat demnitate democrației noastre”, a declarat parlamentarul Jose Manuel Pureza. Legea a trecut cu 136 de voturi “pentru” și 78 de voturi “împotrivă”.

Persoanelor în vârstă de peste 18 ani li se va permite să solicite asistență în cazul în care suferă de o boală în fază terminală și îndură dureri mari, cu excepția cazului în care acestea sunt nu considerate apte mental pentru a face o astfel de decizie. Doar cetățenii portughezi vor avea acces la această procedură.

Procedural, legea va ajunge la președinte, iar Rebelo de Sousa, care a spus anterior că va respecta votul Parlamentului, va avea la dispoziție 20 de zile pentru a o promulga. 

Unii au criticat momentul votului, iar partidul de opoziție a spus că, din cauza pandemiei există o “mare anxietate, o mare teamă în rândul oamenilor”. Într-o scrisoare adresată Parlamentului, două grupuri care gestionează case de îngrijire, puternic afectate de pandemie, au declarat că aprobarea eutanasiei înseamnă lipsă de respect.

Portugalia, o țară majoritar catolică, a înainte multe reforme care susțin drepturile omului. A legalizat avorturile în 2007 și a permis căsătoria între persoane de același sex în 2010. Țara devine a șaptea din lume care autorizează, condiționat, eutanasia.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday