Țara care are mai puțin de 10 milioane de oameni, a avut o evoluție bună față de alte națiuni din Europa în primul val al pandemiei, însă anul 2021 a adus o creștere masivă a infecțiilor și a deceselor, cauzată de răspândirea rapidă a variantei britanice și a relaxării restricțiilor în perioada sărbătorilor.

Deși numărul infecțiilor și deceselor zilnice a scăzut în această lună, sistemul de sănătate se luptă să trateze în jur de 6.400 de pacienți cu Covid-19 în spitale și în secțiile de terapie intensivă.

„Adevărul este că capacitatea spitalului țării continuă să fie pusă la încercare, deci nu există altă alternativă decât reducerea cazurilor”, a declarant președintele Marcelo Rebelo înainte ca Parlamentul să aprobe propunerea de a prelungi starea de urgență cu încă două săptămâni.

Acesta este cel de-al doilea blocaj impus de Portugalia de la izbucnirea pandemiei în primăvara anului 2020, primul fiind pe 15 ianuarie. Este posibil ca majoritatea măsurilor impuse atunci să rămână în vigoare (munca de la distanță, închiderea serviciilor neesențiale, munca de la domicliu), dar în baza unui decret prezidențial emis miercuri, Guvernul ar putea permite anumitor firme să funcționeze. De asemenea, ar putea implementa un regulament de control al zgomotului pentru a permite oamenilor să lucreze de acasă fără a fi deranjați.

Aproape 14.900 de persoane au murit, 778.369 fiind infectați în total de la începutul pandemiei.

Sursă: Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday