Apartenența la Uniunea Europeană în rândul românilor este percepută negativ, în scădere cu 10% față de aprilie 2018. 49% dintre români cred că faptul că UE reprezintă un lucru benefic pentru România, reiese din ultimul raport Eurobarometru. Cel mai mic nivel de încredere înregistrat în rândul românilor a fost în octombrie 2017, de 48%.

În România, care va prelua în ianuarie 2019 președinția rotativă a Consiliului, contextul turbulent național în care țara se află încă din luna august pare să afecteze și indicatorii săi de susținere a UE, care în mod normal era la nivel înalt. România este agitată de diverse proteste împotriva guvernului pentru a denunța corupția și sistemul judiciar revizie, se arată în raport. Nemulțumirea națională pare să se reflecte în percepția exprimată de respondenții români despre UE în acest sondaj, ilustrat în indicatorii descrescători prezentați mai jos.

Cu toate acestea, la nivel european, 62% dintre cetățeni cred că apartenența la UE e un lucru bun, cel mai mare procent din ultimii 25 de ani. Încă un record al acestui interval este nivelul recunoașterii din partea cetățenilor că țara lor a avut de câștigat de pe urma Uniunii, de 68%.

În ceea ce privește viitorul UE, cea mai mare creștere a opiniei conform căreia aceasta merge în direcția greșită a fost măsurată în România (41%, +15 pp), Franța (59%, +13 pp), Germania (52%, +13 pp) și Slovenia (42%, +13 pp). Acest punct de vedere a crescut cu zece puncte procentuale în Țările de Jos (44%) și cu nouă puncte procentuale în 2006 Belgia (61%), Italia (58%) și Regatul Unit (54%). O evoluție similară poate fi observată în Austria (45%, +4),care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.

Eurobarometrul amintește că în luna august, s-au adunat la București zeci de mii de români care trăiesc și muncesc în Europa, pentru a protesta împotriva Guvernului: ,,În timp ce demonstrații similare au avut loc în fiecare mare oraș din România, numai în Capitală forțele de ordine au intervenit la forță. În ultimele 18 luni în România au avut loc proteste frecvente.”

O bună cooperare între statele membre ale UE contează cel mai mult pentru respondenții olandezi, cu 61%, fiind cel mai puțin importantă în România (doar 16% dintre români au împărtășit această opinie).

Raportul integral, în limba engleză, aici.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday