Din 1993, Polonia a permis avorturile numai dacă sarcina era rezultatul violului sau al incestului, dacă reprezenta o amenințare la adresa vieții mamei sau dacă fătul avea probleme genetice. Astfel, deși avea o legislație foarte strictă și restrânsă privitoare la avorturi, a implementat o interdicție aproape totală asupra întreruperilor de sarcină din motive medicale ale fătului.

Hotărârea a venit după ce conservatorii din partea partidului de dreapta de guvernământ Lege și Justiție (PiS) au cerut interzicerea întreruperii sarcinilor în cazul defectelor congenitale – unul dintre puținele cazuri în care o sarcină putea fi întreruptă legal.

Introducerea restricțiilor a provocat un murmur la nivel internațional privind drepturile femeilor.  Grupurile pentru drepturile omului s-au opus poziției guvernului, între care Amnesty International, Centrul pentru Drepturile Reproductive și Human Rights Watch, și au semnat o declarație comună în care dezaprobă măsurile.

Propunerile anterioare de restricționare a accesului la avort din 2016 au fost respinse în urma protestelor masive. Mai puțin de 2.000 de avorturi legale au loc anual în Polonia, în țara cu o populație de 38 de milioane. Cu toate acestea, militanții pentru drepturi estimează că până la 200.000 de proceduri sunt efectuate ilegal sau în străinătate. 

Surse alternative: DW, AP, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday