Joi are loc un summit al Consiliului European, iar tema fondului de relansare economică este pe agendă. Un diplomat al UE la Bruxelles a confirmat că se așteaptă confirmarea finală din partea statelor. Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a declarat că a fost încheiat un acord cu Germania, care deține președinția rotativă a UE, și urmează să fie prezentat acum restului blocului.

“Deocamdată avem un acord între Varșovia, Budapesta și Berlin. Cred că și celelalte state europene vor agrea această înțelegere”, a declarat miercuri Gowin, fără a mai preciza în ce constă acesta. Bloomberg scrie că acordul a fost confirmat și de un oficial maghiar.

Potrivit Reuters, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, s-au întâlnit marți cu prim-ministrul ungar Viktor Orban la Varșovia.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Poloniei, Piotr Muller, a declarat: “Nu vreau să dezvăluim strategia noastră de negociere, dar mecanismul condiționalității trebuie inclus într-un mod clar”, a declarat Muller pentru televiziunea de stat poloneză.

UE are de mult timp confruntări cu guvernele naționaliste de la Varșovia și Budapesta, pe care Bruxelles le acuză că au încălcat liniile statului de drept prin impunerea controlului politic asupra justiției, mass-media și altor instituții. Polonia și Ungaria neagă că politicile lor amenință statul de drept și acuză că UE se amestecă în politica lor internă. 

Potrivit unei declarații de pe site-ul Comisiei Europene, Ungaria va primi cel puțin 4 miliarde de euro în cadrul fondului de redresare economică, iar potrivit unei alte surse, Polonia ar beneficia de 65 de miliarde de euro.

Surse alternative: Reuters, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday