Trăind atât de aproape de un vecin precum Rusia, avem senzația că ne aflăm la poalele unui vulcan”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, care a adăugat că guvernul de la Varșovia va furniza Ucrainei muniție, mortare, sisteme portabile de apărare aeriană și drone de supraveghere. 

Oficialul polonez a mai spus că înfruntarea Rusiei este la fel de importantă pentru Europa și NATO cât este pentru Ucraina și a cerut Germaniei să nu permită punerea în funcțiune a Nord Stream 2: Prin lansarea acestei conducte, Berlinul încarcă pistolul lui Putin, pe care îl poate folosi apoi pentru a șantaja întreaga Europă. Morawiecki a discutat cu omologul ucrainean despre posibilitatea ca țara sa să furnizeze Kievului gaz natural lichefiat.

Sper că în viitorul apropiat vom putea lansa oficial un nou format regional de cooperare Ucraina – Polonia – Marea Britanie, iar în contextul agresiunii în curs din partea Rusiei ar trebui să semnăm un document trilateral privind cooperarea în vederea consolidării securității regionale, a declarat și premierul ucrainean Denis Șmihal. Premierul Johnson este așteptat să ajungă astăzi la Kiev pentru o rundă de discuții cu reprezentanții celor două state est-europene. 

Polonia a mai anunțat anterior că furnizează Ucrainei armament defensiv și a precizat că se pregătește pentru scenariul în care va prelua un milion de refugiați ucraineni, în cazul în care Rusia lansează un atac. De asemenea, Marea Britanie a anunțat că va sancționa companiile și persoanele cele mai apropiate de Vladimir Putin, în același context menționat de Polonia. De asemenea, Londra a livrat Ucrainei armament ușor, anti-tanc.

Surse alternative: Reuters, Ukrinform.

    Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

    Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

    Susține echipa Biziday