O grupare mafiotă armeană specializată în manipularea competițiilor profesioniste de tenis a fost destructurată, într-o operațiune condusă de Gardă Civilă spaniolă și coordonată de Înalta Curte a Spaniei (Audiencia Nacional), susținută de Europol. În total 83 de suspecți au fost arestați, 28 dintre aceștia fiind jucători de tenis profesioniști, conform Europol.

Ancheta a fost declanșată în 2017, când Unitatea de Integritate pentru Tenis (TIU) a denunțat activități neregulate legate de meciurile din turneele ITF Futures și Challenger. Suspecții au mituit jucători profesioniști pentru a garanta obținerea unor rezultate prestabilite și au folosit identitatea a mii de cetățeni pentru a paria pe aceste jocuri. Gruparea armeană a folosit un jucător de tenis profesionist, care a acționat ca o legătură între bandă și restul grupului criminal. Odată ce au mituit jucătorii, membrii rețelei armene au participat la meciuri pentru a se asigura că jucătorii de tenis au respectat ceea ce s-a convenit anterior și au dat ordine altor membri ai grupului de a continua pariurile plasate la nivel național și internațional.

În ziua acțiunii, au fost efectuate percheziții la 11 locații din Spania, în care au fost confiscați 167 000 €, o pușcă, peste 50 de dispozitive electronice, carduri de credit, cinci vehicule de lux și documentația referitoare la caz. Mai mult, 42 de conturi bancare și soldurile lor au fost înghețate.

Europol a sprijinit ancheta de la început prin acordarea unui sprijin analitic continuu. În ziua acțiunii, trei experți Europol au fost detașați în Spania pentru a oferi asistență la fața locului, inclusiv verificări încrucișate în timp real, asistență medico-legală și analiză de date în timpul operațiunii. Cooperarea polițienească internațională în Uniunea Europeană și în afara ei este un factor crucial în lupta împotriva corupției în domeniul sportului.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday