Într-o conferință de presă, reprezentanții Poliției Române au oferit precizări privind reținerea permisului de conducere al posesorului mașinii cu număr de înmatriculare anti-PSD. 

Întrebați despre modificarea convenției, printr-un amendament din 2016, potrivit căreia numerele de înmatriculare ar putea fi formate doar din litere, reprezentanții Poliției au refuzat să comenteze.

Principalele declarații:

Este adevărat că situația este o premieră, am solicitat sprijin de la partenerii străini.

Este o situație inedită și am solicitat autorităților de aplicare a legii din Suedia lămuriri. Răspunsul a fost comunicat, numerele personalizate sunt valabile pe teritoriul Suediei și nu pot fi folosite în alte state decât dacă statele respective permit asta.

Am considerat că trebuie stabilită situația juridică a număruli și circulația pe drumurile publice. A intrat în țară pe 17 iulie și a mai fost oprit pe raza a trei județe, Hunedoara, Dolj, Olt și apoi în București.

Numerele de înmatriculare trebuie să aibă fie cifre, fie cifre și litere, conform Convenției de la Viena ratificată de România în anul 1980 iar acest număr e prevăzut doar cu litere. A fost întocmit dosar penal, a fost reținut permisul de conducere și au fost reținute plăcuțele de înmatriculare.

În momentul intrării în țară autoturismul a fost verificat și îndeplinea condțiile, ulterior am avut o corespondență permanentă cu Suedia și am stabilit, este o situație inedită.

Dreptul la liberă circulație în UE este garantat, nu am putut aplica nicio măsură când a trecut granița, până nu am avut certitudinea, informări de la autoritățile din Suedia, să stim că nu putea circula în afara teritoriului Suediei. Potrivit reglementărilor articolului 334, aliniat 4 nu are drept de circulație.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Transport din Suedia a declarat pentru postul Realitatea TV, că plăcuțele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD vor fi revocate miercuri și de autoritățile din Suedia. Eva Isaksen a declarat și că numerele de înmatriculare sunt legale în Uniunea Europeană, dar țările prin care trece mașina își păstrează libertatea de a nu le accepta și de a-i cere șoferului să le schimbe cu cele standard.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday