Poliția de Frontieră a comunicat că în ziua de sâmbătă au intrat în țară puțin peste 16 mii de români, iar alte peste 15 mii au părăsit România. Polițiștii informează că au fost trimise spre izolare un număr de 7.999 de persoane, în urma triajului epidemiologic realizat împreună cu Direcția de Sănătate Publică. Cel mai intens circulat punct de frontieră a fost la Nădlac.

Sâmbătă, în vama Nădlac 1, circa o sută de persoane au declanșat un protest spontan, nemulțumite de timpul de așteptare (chiar și de 5 ore) la punctul vamal. Au mărșăluit, au huiduit și au cântat imnul național, încălcând normele de protecție și distanțare socială. Polița de Frontieră a transmis, prin intermediul comunicatului de presă, că a suplimentat personalul de la vamă cu jandarmi care să ajute la respectarea acestor măsuri, și a împărțit cetățenilor care așteaptă să intre în țară măști de protecție.

Autoritățile au mai precizat că au deschis toate punctele de intrare în țară, de la granița de vest, și au suplimentat numărul de cadre medicale prezente în teren.

În această dimineață, timpul de așteptare la vama Nădlac era chiar și de opt ore.

Comunicatul oficial transmis de Poliția de Frontieră:

„Având în vedere informațiile vehiculate în mass-media privind intrarea în țară a peste 30.000 de persoane în data de 16 mai a.c., facem următoarele precizări:

Frontiera națională a fost tranzitată de 31.743 persoane, dintre care doar 16.164 au intrat în țară, restul de 15.579 fiind persoane care au ieșit din România.

Fluxul de la frontiera cu Ungaria, din data de 16.05.2020, a fost de 21.142 persoane, dintre care 10.909 au intrat în țară și 10.233 au ieșit din România.

De asemenea, în data de 16 mai a.c., au fost trimise spre izolare, în urma verificărilor făcute în linia a doua, cu sprijinul DSP, 7.999 de persoane, după cum urmează

  • Nădlac 1 – 3.810 (din care  1.140 pe jos)
  • Nadlac 2 – 2.967
  • Borş – 954
  • Petea – 148
  • Vărşand -62
  • Urziceni – 34
  • Cenad – 24

Măsuri pentru fluidizarea traficului la frontieră și pentru respectarea distanțării sociale:

-Orientarea autoturismelor spre toate punctele de intrare în țară (decizie luată prin întelegere cu autoritățile din Ungaria)

-Suplimentarea numărului de cadre medicale în P.T.F.-uri

-Suplimentarea punctelor de control (în care se efectuează verificările) inclusiv cu puncte mobile în care polițiștii de frontieră folosesc tablete electronice pentru efectuarea formalităților.

-Suplimentarea dispozitivului de frontieră cu echipaje de jandarmerie care acționează în profunzime și care au misiunea de a impune măsuri de distanțare între persoanele care așteaptă efectuarea formalităților de control.

-Mobilizarea în zona de frontieră a efectivelor de poliție și SMURD pentru menținerea ordinii publice și pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

– Persoanele care așteaptă pentru intrarea în țară au primit măști de protecție și apă.

Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul
Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday