Proiectul a fost adoptat cu 242 de voturi „pentru” și 147 „împotrivă”. Astfel a fost abrogată majorarea punctului de pensie cu 14% și revenirea la creșterea de 40%, așa cum este prevăzut în legea sistemului public de pensii. PNL, prin vocea premierului Orban, a anunțat deja că actul normativ va fi atacat la CCR.

Președintele Iohannis, premierul Orban și ministrul Finanțelor au precizat în repetate rânduri că nu există banii la buget pentru majorarea pensiilor cu 40%. Ministerul de Finanțe a publicat chiar o notă confidențială trimisă în octombrie 2019 de ministrul PSD Eugen Teodorovici Cabinetului Dăncilă, prin care acesta cerea reanalizarea creșterii pensiilor cu 40%, pentru a nu fi depășit deficitul bugetar.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a precizat că efortul pentru majorarea alocațiilor (cu 20%) este în jur de șase sute de milioane lei, efortul pentru majorarea pensiilor (cu 14%) este aproape patru miliarde de lei.

În rectificarea bugetară adoptată în august, Guvernul a prevăzut o creștere a pensiilor cu 14% în acest an, însă în Comisiile de muncă reunite, dominate de PSD, parlamentarii au reintrodus în proiectul de rectificare bugetară amendamentul pentru creșterea pensiilor cu 40% în acest an.

Punctul de pensie era planificat să crească, de la 1 septembrie la 1.442 lei, însă amendamentul PSD prevede că valoarea punctului de pensie va fi menținută, cum e în prezent prevăzut de lege, la 1.775 lei.

Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank, avertiza că dacă majorarea cu 40% a pensiilor și dublarea alocațiilor devin operaționale, România nu se va mai putea împrumuta de pe piețe. Singura opțiune va fi un nou acord cu FMI. 

Și Banca Națională avertiza că majorarea punctului de pensie cu 40% poate duce la creșterea deficitului bugetar la peste 11% din PIB, anul viitor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday