UPDATE. Platforma a fost oprită după o oră de funcționare, din cauza traficului mare. Oficialii spun că aceasta va fi repornită mâine dimineață, după încărcarea update-ului ce permite înscrierea pe listele de așteptare.

Știrea inițială:

La solicitarea Biziday, oficialii Comitetului Național pentru vaccinare au făcut următoarele precizări:

Cum funcționează listele de așteptare?

1. O singură înscriere. Platforma va permite unei persoane să se înscrie pe o singură listă, la un singur centru de vaccinare, din județul în care își declară rezidența în platformă (nu trebuie să fie neapărat cea din buletin). Schimbarea rezidenței în platformă permite înscrierea pe lista de așteptare la un centru din județul respectiv.

2. Persoanele vulnerabile vor avea în continuare prioritate. Listele de așteptare de la un centru vor aloca zilnic 75% din locuri persoanelor de peste 65 de ani și celor cu boli cronice, dacă există în așteptare, până la vaccinarea acestora doar 25% din locurile zilnice fiind alocate persoanelor din Catg III B (sub 65 de ani, fără afecțiuni). Acestea din urmă vor fi programate la vaccinare în ordinea înscrierii. O persoană se poate răzgândi în privința centrului de vaccinare și se poate înscrie pe o altă listă, dar va ieși automat de pe lista pe care s-a înscris inițial.

3. Notificarea de programare. În cazul în care găsiți loc liber pentru programare la o anume dată și la un centru din județul în care v-ați declarat rezidența, platforma face programarea la fel ca și până acum. În cazul în care nu găsiți loc liber și vă înscrieți pe o listă de așteptare, notificarea cu data și ora programării se face abia în momentul în care locul se eliberează. Notificarea se va face telefonic, dar nu este clar deocamdată cu câte zile înainte de data vaccinării va veni aceasta și ce se întâmplă dacă nu puteți merge la vaccinare în ziua respectivă.

4. Îmi pot alege tipul de vaccin? Teoretic, nu! Practic, în momentul în care platforma vă face programarea vaccinării vi se comunică automat și data rapelului. Dacă rapelul este la 21 de zile, ați fost programat pentru o doză Pfizer, dacă este la un interval de 28-35 de zile veți primi Moderna, iar dacă este la o distanță de opt săptămâni, ați fost programat pentru vaccinare cu AstraZeneca. Pe de altă parte, până la înființarea unor noi centre de vaccinarea, cu excepția centrelor mari, urbane, unde sunt disponibile toate tipurile de vaccin, puteți afla ce tipuri de vaccin se fac în diferitele centre mai mici, folosind aplicația de mai jos (Vaccin Live, dezvoltată de o echipă de programatori de la Sibiu). Nu este clar însă dacă datele publice, disponibile până acum, vor mai fi actualizate și de mâine.

5. Pot refuza să fac un anume tip de vaccin? Da, dar nu este clar ce se întâmplă în acest caz cu prioritate de pe lista de așteptare. Cel mai probabil aceasta se va pierde.

Până acum 500 de mii de oameni și-au făcut cont pe platforma de vaccinare, dar fiecare dintre aceștia poate programa mai multe persoane.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday